Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca "nu se stabileste la Washington cine e presedinte sau cine e prim-ministru" in Romania, raspunzand astfel unei intrebari legate de anuntarea unei eventuale candidaturi la Presedintie din partea PSD dupa intoarcerea din SUA.

Aflat in studioul Romania TV, Bogdan Chireac a amintit ca ultima vizita a unui prim-ministru roman in Statele Unite a avut loc in august 2004, iar imediat dupa acel moment premierul de atunci Adrian Nastase si-a lansat candidatura pentru Presedintie. In acest context, Chireac l-a intrebat pe Ponta daca urmeaza, dupa vizita pe care o va efectua in SUA saptamana viitoare, un anunt privind candidatul PSD pentru alegerile prezidentiale de anul viitor.

"Ati dat un exemplu trist pentru mine si pentru cei de la PSD. Da, dl Nastase a fost acolo in 2004 si nu a ajuns presedinte, desi o sa cred totdeauna ca ar fi fost mai bine pentru Romania daca se intampla acest lucru", a raspuns Ponta, afirmand totodata ca "nu se stabileste la Washington cine-i presedinte, cine-i prim-ministru". "Nu. Si haideti sa fim seriosi, pentru ca am trecut deja de multi ani de povestea ca cineva se duce la Washington si acolo se decide presedintele" a insistat el.

Ponta despre pactul de coabitare:

  • Din punctul meu de vedere, da, continua pactul de coabitare. Daca presedintele va continua sa-l denunte, este dreptul domniei sale.
  • (daca ar exista efecte pe plan extern in cazul unei denuntari unilaterale a pactului din partea presedintelui) Da, cred ca nu ar mai fi primit nici macar in Peru.
  • Nu stiu ce plan are presedintele. Eu cred ca va continua sa ma atace si eu voi continua sa-l ignor.
  • Nu se intampla nimic dupa ce face el acuzatii, eventual mai avem cate un dosar penal unii dintre noi.

Ponta despre vizita in SUA:

  • Nu am discutat nici la Berlin despre vara lui 2012, cred ca si la Washington voi discuta despre viitor, ce a fost in trecut or sa scrie istoricii.
  • (daca protestele de la Vaslui ii incurca discutiile pe care la va avea cu oficialii americani) Nu, nu pot sa spun ca ma incurca. Citeam astazi o stire, ieri au fost proteste impotriva gazelor de sist in Canada. Si acolo, politia fiind un pic mai nedemocratica decat in Romania, a arestat 40 de manifestanti care au incalcat legea. 
  • Dorinta si decizia politica de a avea independenta energetica pentru Romania, prin exploatarea tuturor resurselor pe care noi le avem, evident cu respectarea celor mai inalte standarde de mediu, este o decizie pe care mi-o asum si eu, si-o asuma si USL. Nu am auzit un partid politic care sa fie impotriva si cred ca este o decizie importanta pentru anii care vin.

Ponta despre proteste:

  • E normal sa existe proteste, exista in toate tarile aceste proteste. Atat timp cat aceste proteste sunt pasnice si nu afecteaza buna si normala desfasurare a vietii societatii, ati vazut foarte bine ca nu s-a intamplat nimic. Ati vazut ca toata lumea poate sa protesteze, ca toata lumea poate sa spuna punctul de vedere.
  • In momentul in care se trece linia rosie si se ajunge la violente, la agresiune, la incalcarea unor legi foarte clare, atunci am spus foarte ferm, si imi asum aceasta responsabilitate, toate institutiile guvernamentale, Jandarmerie, Politie, au aceasta sarcina din partea mea de a sanctiona imediat si cu cat de mult prevede legea orice manifestare de violenta, de agresiune care ne poate aduce aminte de anii '30 din Romania sau de orice tip de anarhie, care cred ca este extrem de periculoasa pentru tara.

Ponta despre declaratiile lui Predoiu:

  • In primul, rand nu povestesc discutii private. In al doilea rand, n-as vrea sa intrerup acest dialog amuzant intre Basescu si Predoiu
  • In al treilea rand, eu, care stiu adevarul, pot sa va spun ca niciunul nu spune adevarul pana la capat. A existat o asemenea discutie, asta e clar. Intre toti trei.
  • UPDATE: Victor Ponta sustine ca actualul prim-vicepresedinte al PDL Catalin Predoiu a dorit sa fie ministru in cabinetul sau, au precizat surse din USL pentru Evenimentul Zilei.