VIDEO Victor Ponta: Veniturile din redevente ar trebui impartite intre bugetul central si autoritatea locala
"Eu sunt adeptul unui sistem care se aplica in multe tari europene - Italia, de exemplu, am si vazut legea si e foarte buna - din redeventele pe care le incasezi nu doar pentru gaze, pentru carbune de exemplu. Eu reprezint in Parlament de atatia ani un judet, Gorj, care depinde aproape in totalitate de energia produsa pe carbune. Acum toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala pentru ca intr-adevar autoritatea locala si oamenii din zona spun, eu ce castig, cei din Prahova care exploateaza petrol... Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala. Eu aceasta opinie o sustin si am cerut sa fie inclusa in noua lege a redeventelor care trebuie adoptata in 2014", a spus premierul, potrivit Agerpres.
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei, aminteste Mediafax.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizand ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.
Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Pt prostimea votanta ramine televizorul unde putem privi cum se linge ciolanul.
de 0,000000005%?
1. Adica noi avem aurul care face peste
10 miliarde de euro si tu il furi cu Gold si tu spui ca
luam 0.6 miliarde din el desi e al nostru?
2. Adica noi avem gazele care fac peste
10 miliarde de euro si tu le furi cu Gold si spui ca
luam 0.35 miliarde din ele desi sunt ale noastre?
4. Si la schimb, vrei sa ne dai milioane de tone de cianura si milioane de m3 din apa noastra (care o dai si pe aia gratis desi la magazin costa 1EU 2-litri) apa care sa fie injectata cu 58 de substante cancerigene la presiuni uriase pentru a dizolva solul, apa injectata cu substante cancerigene care vor infesta apa si solul pe vecie impreuna cu gazele eliberate ?
Asta numesti tu afacere cu averea tarii noastre ?
si cu otravirea pamantului si a apelor ei?
Pai pana si la restaurant bacsisul e de 10%, Plagiatorule.
Adica noi le dam tot aurul si gazul ai carui proprietari suntem si ei ne dau mai putin decat un bacsis si ne mai si otravesc?
Pe cine crezi ca mai prostesti spunandu-le baronilor localica le vei da jumate jumate din bacsis?
Hotia asta si Tradarea de Tara se va lasa cu ani grei de puscarie.