Vizita oficiala in Statele Unite a lui Victor Ponta a fost prima a unui premier roman, in ultimii 10 ani. Seful Executivului de la Bucuresti s-a intalnit cu vicepresedintele american, Joe Biden, cu care a discutat despre parteneriatul politic si militar, despre intarirea relatiilor economice si despre justitie.

In interviul in exclusivitate pentru StirileTVR, primul ministru explica de ce s-a vazut cu reprezentantii celor trei mari companii - Chevron, Exxon si General Electric: "Fac parte din ceea ce, pentru mine şi pentru Guvern, reprezintă un element esenţial al strategiei de dezvoltare a României, şi anume energia. Eu cred că unul din obiectivele fundamentale ale României în perioada următoare nu e doar independenţa energetică, ci să fim capabili să asigurăm consumul intern, la un preţ competitiv, să putem s-acoperim cerinţa Republicii Moldova. Deci energia eu o văd, alături de IT, cele două domenii în care, cu sprijin american, România poate fi un lider regional".

Intrebat daca dupa vizita in Statele Unite va favoriza companiile americane, premierul a raspuns ca favorizeaza orice companie care creeaza un loc de munca in Romania, nu conteaza de unde vine aceasta.

Companiile americane, spune premierul, au intr-un fel un monopol, pentru ca nu poate oricine sa faca explorari in Marea Neagra.

Romanii nu pot explora si exploata aurul sau gazele de sist pentru ca nu avem tehnologia si nici banii necesari. Companiile care pot face asta, cativa ani doar baga bani acolo, pana vor scoate primul gram de aur, a explicat Ponta.

Premierul a subliniat ca a discutat cu vicepresedintele american despre o extindere a investitiilor companiilor americane deja prezente pe piata romaneasca, dar si despre proiecte noi. Unul ar putea fi implicarea unei firme americane in constructia cablului submarin din Marea Neagra.

Potrivit premierului, mesajul pe care l-a transmis in Statele Unite a fost acela ca, anul viitor, Romania incheie perioada de tranzitie de la comunism la ce inseamna o societate democratica - 25 de ani - si incepe astfel o noua epoca. "Am venit sa prezint o tara care poate si trebuie sa conteze mai mult in regiune, o tara care poate sa fie mult mai puternica", spune Victor Ponta.

In ceea ce priveste faptul ca Statele Unite nu au inca un ambasador in tara noastra si nici Romania nu avea, pana de curand, ambasador in SUA, prim-ministrul Ponta spune ca sunt multe tari in care SUA nu au ambasadori, si asta din cauza blocajelor aparute intre administratia democrata si Congresul republican.