Rosia Montana, gazele de sist sau prestatia politicienilor sunt cateva dintre temele care-i scot pe romani astazi in strada. Laurent Coudrec, redactor-sef al revistei Regard, Raul Sanchez, de la agentia de stiri spaniola EFE, precum si jurnalistul Bashar Al-Kishawi, care lucreaza, printre altele, pentru Radio Romania International, au povestit sambata, la emisiunea "Pasaport diplomatic" difuzata de Digi24, ce impresii le-au lasat manifestatiile din ultimele luni.

Lui Laurent Coudrec, protestele i se par normale. "Intr-un fel sunt normale, pentru ca acest tip de manifestare se intampla si in alta tara pentru alte subiecte, sau acelasi tip de subiect. Se pare ca atunci cand se spune ca nu sunt manifestatii suficiente pe strada in Romania, s-a demonstrat ca nu e adevarat. Chiar daca numarul manifestantilor a fost consecvent", spune jurnalistul francez.

"Daca facem comparatie cu ce se intampla in tarile arabe, sunt chiar foarte linistite. Am mai scris si am mai relatat despre protestele din Romania, fie atunci cand a fost vorba de dr. Arafat, apoi pentru Rosia Montana si alte chestii, si vreau sa zic ca eram foarte mandru cand aflam ca majoritatea celor care protesteaza sunt oameni tineri, culti, civilizati si acum, ca sunt si eu cetatean roman, ma mandresc cu acest lucru. Si incerc sa transmit aceasta imagine mai departe", explica Bashar Al-Kishawi.

La randul sau, Raul Sanchez remarca un fenomen interesant. "Intrebarea este de ce iesiti pentru Rosia Montana sau pentru gazele de sist si in schimb nu iesiti pentru chiar piloni foarte importanti, ca sanatatea. Pentru ca este o mare problema a tarii. Si educatia. Ambele sunt probleme foarte mari. Asta chiar e prima problema a Romaniei. Si atunci de ce nu iesiti pentru asta? Iesiti mai mult pentru coruptie, ca dati bani, sau ajutati firmele straine. Acolo eu cred ca lumea ar fi trebuit sa se miste mai mult si este un pas sa spuneti ca iesiti impotriva coruptiei si, bineinteles, ca este un pas si pentru sanatate si pentru educatie", spune Raul Sanchez.

Vezi pe Digi24 si opiniile lui Laurent Coudrec, Raul Sanchez si Bashar Al-Kishawi despre relatia dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, despre presa din Romania si despre calitatile si defectele romanilor.