Executivul se va angaja, in masura competentelor, in actiunile de politica externa, a declarat duminica seara, la Realitatea TV, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

El a facut aceasta afirmatie in calitate de participant la consultarile referitoare la acordul de cooperare dintre Presedintie si Guvern, in contextul in care presedintele Traian Basescu i-a reprosat premierului Victor Ponta ca a incalcat acordul in mai multe domenii, inclusiv cel al politicii externe, relateaza Agerpres.

Intrebat la Realitatea TV daca premierul ii va cere mandat presedintelui pentru fiecare vizita externa, Corlatean a raspuns: "Sa nu-si imagineze nimeni ca un Guvern al Romaniei, un prim-ministru sau ministrii nu se vor angaja, potrivit competentelor constitutionale, in actiunile de politica externa".

Pe de alta parte, Corlatean a afirmat ca termenul de "coabitare" este impropriu in Romania, aratand ca "n-avem, din pacate, radacinile culturale si politice franceze pentru a intelege in sens real si de a pune in practica aceasta institutie".

"Vorbim de un acord de cooperare-colaborare interinstitutionala care, dincolo de criticile dintr-o parte si din alta, inclusiv in cadrul coalitiei USL, este un acord important pentru ca stabilitatea in Romania este cheia succesului Romaniei din punct de vedere politic, european, regional si economic", a afirmat Titus Corlatean.

Titus Corlatean: Muncim ca decizia privind aderarea Romaniei la Schengen sa fie adoptata in decembrie

Autoritatile de la Bucuresti fac eforturi ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen sa fie discutata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna decembrie, a reiterat duminica ministrul de Externe, Titus Corlatean, citat de Agerpres.

"Presedintia lituaniana a Uniunii Europene a inscris cu mai multe luni in urma, ca proiect de decizie pentru Consiliul JAI din decembrie, chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei. Muncim in continuare pentru ca acest proiect - posibil cu doua trepte - sa ramana valabil in decembrie. Va conta foarte mult ce se intampla si la Berlin, este adevarat. In discutiile anterioare la nivelul celor doi prim-ministri cred ca au ajutat in a se intelege mai bine anumite aspecte. Evident ca ne dorim (ca decizia sa se ia - n.r.) in decembrie, pentru ca e o chestiune legitima pentru Romania. Daca nu se va intampla acest lucru, nu exista alternativa decat a continua eforturile pentru aderarea la Spatiul Schengen", a afirmat seful diplomatiei romane la Realitatea TV.

Corlatean declara, pe 16 septembrie, ca Romania face toate demersurile firesti pe langa statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii pozitive, in luna decembrie, privind aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen, cel mai probabil in "doi pasi".