Impactul masurilor convenite de Guvernul Ponta cu FMI va fi "minim", iar presa "s-a cam inflamat" in privinta riscului inflationist, declara la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El considera ca impozitarea constructiilor speciale "este cea mai viabila" solutie.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

Adrian Vasilescu apreciaza angajamentele Guvernului de a impozita constructiile speciale, precum stalpii, cosurile de fum sau imprejmuirile: "Este cea mai viabila (solutie), pentru ca astfel de obiective chiar pot fi realizate. Noi avem probleme cu incasarea taxelor. De pilda, TVA-ul. Foarte multe companii ascund valorile adaugate si prin urmare nici nu se prezinta la "ghiseu" sa plateasca Taxa pe Valoarea Adaugata. Pe cand astfel de obiective sunt la vedere si ele vor putea fi impozitate cu exactitate, impozitele vor putea fi incasate".

"Mai departe, e o incercare pe care Guvernul a agreat-o cu FMI, de a largi baza de impozitare, in asa fel incat sa nu fie cumva atacata impozitarea muncii. Pentru ca, stiti bine, s-a discutat foarte mult despre o crestere a impozitului pe munca si pe profit de la 16 la 22%. Ei bine, pana la urma nici nu s-a luat in discutie aceasta idee si tocmai pentru a proteja munca, ca sa nu fie impozitata mai mult, dimpotriva, chiar este o incercare ca din iulie anul viitor sa fie chiar o reducere in ceea ce priveste povara patronatelor, o reducere cu 5% a contributiei sociale. Vad posibil (acest scenariu) si-l vad chiar necesar", spune consilierul guvernatorului BNR.

Continuarea pe www.rfi.ro.