Relatiile Rusiei cu Moldova, cu Uniunea Europeana si pozitia fata de situatia din Orientul Mijlociu sunt subiectele interviului cu ambasadorul Oleg Malginov, realizat de Balazs Barabas pentru emisiunea Pasaport diplomatic, care poate fi urmarita la Digi24, sambata, de la 18.30.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg MalginovFoto: Agerpres

"A spune lucrurilor pe nume nu inseamna a face presiune" - a declarat emisiunii Pasaport Diplomatic, de la Digi24, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, cand a fost intrebat despre anumite declaratii ale Moscovei legate de interesul unor tari foste sovietice de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Este drept, in relatiile dintre Rusia si tarile occidentale exista clisee si stereotipuri ce dateaza din perioada razboiului rece, dar odata cu schimbarea generatiilor, acestea vor disparea.

In legatura cu limitarea importului de vin din Republica Moldova, ambasadorul Malginov a spus: "Avem legile si indicatorii nostri pentru calitatea fiecarui produs. Ca orice alta tara, sau ca Uniunea Europeana. Si din cand in cand sunt verificari. Este o institutie independenta care face aceste verificari. Eu nu lucrez la aceasta institutie, dar sunt convins ca daca vrei sa te extinzi, uneori... Stim de exemplu ca vinul moldovenesc este un vin de calitate. Dar poate nu tot vinul este de cea mai buna calitate. Aici este diferenta. Si dupa cum am spus, nu totul este conform standardelor convenite. La fel cu anumite produse din Ucraina".

Economia Rusiei da semne de scadere, dar guvernul de la Moscova are planuri pentru stabilizarea ei si pentru a reduce dependenta de exporturile de petrol si gaz. "Este de inteles ca acum trebuie sa ne straduim mai mult in ceea ce priveste inovatia si investitiile in productia de diferite lucruri. Acestea sunt principalele idei ale guvernului. Bineinteles exportul de energie, gaz, petrol, carbune, va ramane in centrul schimburilor noastre comerciale cu alte tari, din pacate. Dar acum se pune accent pe cresterea altor produse, cum ar fi utilaje energetice, utilaje pentru energia nucleara, explorarea spatiului, biotehnologii, si altele, arme. Va fi o crestere, nu una foarte mare pentru ca nu se poate face rapid schimbarea balantei de produse".

Referitor la o aparenta protectie fata de guvernul Al-Assad din Siria promovata de Rusia, amabsadorul Federatiei Ruse a spus: "Pozitia noastra nu este sa protejam o anumita persoanalitate aflata la putere. Pozitia noastra a fost si este sa incercam sa oprim violenta si uciderea oamenilor nevinovati. Si daca ar fi sa analizam cum se poate face acest lucru, vedem ca nu este posibil sa facem asta doar prin lovituri militare externe".

Despre toate aceste subiecte si altele puteti afla detalii in exclusivitate in emisiunea "Pasaport Diplomatic", difuzata sambata, de la 18.30, la Digi24.