Premierul Victor Ponta a afirmat, duminica seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca il sustine pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, sa faca verificari privind activitatea conducerii CEC, referindu-se la schimbarea din functie a presedintelui Radu Ghetea.

Intrebat de unul dintre invitatii din studioul televiziunii daca Radu Ghetea va mai ramane presedinte al CEC dupa "nazbatia" de a acorda un credit ipotecar Ioanei Basescu, Ponta a raspuns: "Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finante, pentru ca este singurul care are competenta de a face schimbari in conducerea CEC, si il sustin total sa verifice foarte clar lucrurile si sa propuna masurile care se impun. O sa-l mai sune domnul Basescu sa-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chitoiu nu e asa usor impresionabil, am totala incredere ca stie sa-si faca treaba".

Premierul a tinut sa precizeze ca CEC este o banca al carei capital este suta la suta proprietatea statului, iar ministrul de Finante are dreptul sa examineze activitatea presedintelui acesteia, in AGA si in Consiliul director.

"Activitatea de ansamblu (a CEC-n.r.) este evident in supravegherea Ministerului de Finante, pentru ca Ministerul de Finante e actionarul, e proprietarul. E ca si cand la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are suta la suta, sigur ca nu poate sa lase adunarea generaa sau consiliul de administratie sa faca orice cu banii respectivi", a mai spus Ponta, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) Bank, fara a motiva aceasta interventie.

Declaratia a fost facuta miercuri seara la Guvern, in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

El a raspuns astfel intrebat de un jurnalist, care a invocat "surse bancare", daca este adevarat ca Basescu l-a sunat pentru a-i cere ca Ghetea sa nu fie schimbat de la CEC.

"M-a sunat acum doua-trei saptamani, pentru ca este in procedura de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei banci si cred ca domnul presedinte Ghetea a dat fuga la domnul presedinte Basescu sa ceara sprijinul pentru a nu fi schimbat in eventualitatea in care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....", a spus Chitoiu.