Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Romania TV, dupa intalnirea cu liderul PNL, Crin Antonescu, ca liberalii sunt de acord cu constituirea "Comisiei Calarasi" si ca decizia privind componenta acesteia va fi luata saptamana viitoare.

"Saptamana viitoare, cand Parlamentul revine la lucru, o sa avem o propunere comuna din partea PSD, PNL, PC si UNPR pentru formarea comisiei (de ancheta in cazul Calarasi - n. r.)", a precizat premierul, potrivit Agerpres.

Intrebat daca presedintele comisiei va fi senatorul PSD, Ilie Sarbu, Victor Ponta a negat.

"Nu. Va fi in mod sigur presedinte de la PSD. Sigur, noi avem grupul cel mai mare, decizia cine va fi presedinte si cine sunt membrii comisiei o sa o luam la PSD, saptamana viitoare. Nu pot sa spun de pe acum, pentru ca trebuie sa discut cu grupurile parlamentare. Avem nevoie de parlamentari, in primul rand, cu cunostinte juridice foarte serioase", a afirmat Ponta.

Premierul a calificat propunerea lui Antonescu privind numirea lui Ilie Sarbu in fruntea comisiei de ancheta drept "o gluma, o intepatura intre cei doi".

"Propunerea domnului Antonescu era, asa, o gluma, o intepatura legata de relatia dintre el si Ilie Sarbu. Ei stiti ca s-au mai contrat prin presa. Sunt oameni mari amandoi, mai mari si mai intelepti decat mine si nu vreau eu sa ma bag acum in micile lor intepaturi", a spus Victor Ponta.

Seful Guvernului a adaugat ca nu s-a simtit jignit in vreun fel de declaratiile lui Crin Antonescu din aceste zile si ca nu l-a presat deloc pe liderul liberal sa ia o decizie.

"Nici macar domnul presedinte Basescu nu ma poate jigni. Nu, facem politica, avem rezultate, acestea sunt foarte clare. A fost o propunere a PSD (comisia de ancheta - n.r.), faptul ca si ceilalti parteneri, dupa ce au analizat-o, sunt de acord cu ea, rezultatul e important. (...) In relatiile politice nu ma ocup cu presiuni, probabil a fost o mica problema de comunicare, de orgolii", a punctat primul-ministru.

Comisia Calarasi ar urma sa se ocupe de modalitatea in care s-au facut retrocedari in acel judet, respectiv modul in care institutii ale statului si persoane ocupand functii oficiale s-au implicat in activitati private de verificare si pentru achizitionarea unor terenuri pentru persoane private.

Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a achizitionat mai multe parcele de teren, de marimi diferite, cu o suprafata totala de 290,41 de hectare in comuna Nana, judetul Calarasi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul in Bucuresti, in luna septembrie a acestui an, potrivit contractului de vanzare-cumparare. Pretul de vanzare a fost de 5.844.864,25 lei. In 15 noiembrie, Ioana Basescu a dat publicitatii contractul incheiat cu CEC Bank, pentru cumpararea terenurilor din judetul Calarasi, precum si contractul de ipoteca imobiliara.

Ponta: Inchirierea vilei Dante de catre Ambasada SUA, o solutie politica foarte buna

Semnarea acordului cu Statele Unite ale Americii privind inchirierea Vilei Dante este o solutie buna si din punct de vedere politic, nu doar economic, a declarat joi premierul Victor Ponta, la Romania TV.

"Azi s-a semnat acordul cu Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru ca, in urmatorii 15 ani, contra unei chirii lunare de 20.000 de euro, acea vila sa fie folosita ca resedinta a ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti. Cred ca este o solutie si politica foarte buna, pentru ca nu vroiam sa inchiriem la orice persoana privata o vila care se afla intr-o zona protejata de SPP, de toate structurile statului", a afirmat primul-ministru, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca este importanta si "chiria foarte buna pe care o incaseaza statul".

Intrebat daca "l-a lasat" pe presedintele Traian Basescu fara Vila Dante, Victor Ponta a spus ca nu era neaparat necesar ca vila sa apartina sefului statului.

"Nu stiu daca trebuia sa fie a presedintelui Basescu, este o vila pe care pana acum Guvernul a cheltuit foarte multi bani cu intretinerea", a afirmat premierul.

Ponta: Cred ca solicitarea ca Basescu sa demisioneze este extrem de legitima

Premierul Victor Ponta a calificat joi drept legitima solicitarea adresata presedintelui Traian Basescu de catre liderul liberalilor, Crin Antonescu, de a demisiona in urma scandalului cu terenul agricol cumparat de fiica sa.

"Cred ca este o cerere extrem de legitima. In orice tara europeana, presedintele care a fost prins de presa, in primul rand, folosindu-si functia in scop privat, demisioneaza. Dar asta e o teorie, in practica vorbim de un presedinte care la referendumul pentru destituirea sa a ignorat 90% din populatia Romaniei. Nu ma astept sa i se fi subtiat obrazul domnului presedinte de atunci. Dar cred ca e o mlastina acolo in Calarasi, din care presedintele Basescu nu va mai iesi", a declarat primul-ministru, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Seful Guvernului a dat exemplul presedintelui Germaniei care a demisionat in urma unui scandal in care era vorba de o suma mult mai mica.

"Ati vazut ce s-a intamplat in Germania - presedintele Germaniei a demisionat din functie pentru ca a fost acuzat de 800 de euro, nu de un milion si jumatate de euro", a spus Ponta.

Referitor la declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit careia ar trebui sa faca o reclamatie la Parchet daca are suspiciuni privind tranzactia de la Calarasi, primul-ministru a precizat ca Parlamentul este cel care trebuie sa analizeze aceste lucruri.

"Daca eu personal as cunoaste despre o fapta penala am obligatia de a instiinta Parchetul, insa lucrurile acestea se intampla in porturi sau prin carciumi... Aici vorbim de faptul ca presedintele tarii din semnalele prezentate in presa a beneficiat de niste avantaje, nu pot eu sa spun daca sunt ilegale, dar, in mod sigur, impotriva atributiilor sale obisnuite. Institutia constitutionala a Parlamentului e cea care are dreptul sa cerceteze aceste lucruri si dupa aceea sa faca propuneri. Nu e o chestiune de persoane sau de cat de curajos sau de necurajos e presedintele Basescu. Daca era curajos nu si-ar fi implicat inca o data fetele in afacerile sale murdare. Ar fi avut curaj sa o faca de la inceput direct pe numele sau", a punctat Victor Ponta.

Ponta: Respect institutiile statului, indiferent de persoana care ocupa functia

Premierul Victor Ponta a subliniat, joi, ca, in calitate de prim-ministru respecta institutiile statului, indiferent ce parere personala are despre cel care se afla in functie.

Intrebat la Romania TV despre pactul de coabitare semnat cu presedintele Traian Basescu, premierul a afirmat ca exista multe atributii comune pe care va continua sa le exercite si respecta institutia prezidentiala, chiar daca Traian Basescu "nu se comporta ca un presedinte".

"Eu, ca prim-ministru, am tot respectul pentru toate institutiile statului, indiferent de persoana care ocupa aceasta functie. (...) Voi indeplini toate atributiile legale care tin de colaborarea intre institutii. Semnam documente in mod comun, participam la sedintele CSAT, avem multe alte atributii comune si acestea le exercit in continuare indiferent de parerea mea personala despre presedintele Basescu. Aici vorbim despre presedintele tarii, nu de domnul Basescu", a punctat Ponta.

El a adaugat ca felul in care se comporta presedintele Traian Basescu reprezinta "o problema pentru care a fost si va mai fi in continuare sanctionat, cel putin politic".

Ponta: In jur de 10-15 decembrie, vot final la buget; nu cred ca Basescu va bloca bugetul

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca USL vrea ca pana la 15 decembrie Parlamentul sa voteze bugetul de stat pe 2014, transmite Agerpres.

"Am discutat si in USL si in jur de 10, cel tarziu 15 decembrie Parlamentul poate sa dea votul final pentru buget in asa fel incat toate institutiile statului si toate prevederile bugetului sa poata fi aplicate incepand cu 1 ianuarie", a declarat Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Primul-ministru a spus ca toate masurile legate de pensii si salarii anuntate deja de Guvern tin de adoptarea bugetului, asa ca presedintele nu ar trebui sa se opuna.

"Eu nu m-am uitat aseara la ce a zis presedintele Basescu, mi se pare asa, imbatranit rau de tot, nu poti sa-l mai urmaresti in mod serios. Nu stiu ce va face el cu bugetul, daca ne va bloca sau nu. Eu vreau sa spun romanilor ca de adoptarea bugetului depinde nu doar functionarea institutiilor de zi cu zi - sanatate, educatie, primarii -, dar depinde si posibilitatea noastra de a indexa pensiile, de a mari salariile la rezidenti si la profesorii debutanti, de a mari salariul minim pe economie, de a lua toate masurile pe care le-am anuntat. Indiferent cat de mult a imbatranit si de cat de iresponsabil e domnul Basescu, nu cred ca va bloca aceste lucruri pe care romanii le asteapta. Inseamna sa n-aiba buget nici Administratia Prezidentiala si nu cred ca il lasa consilierii sa ii blocheze, ca au nevoie de bani pentru Miscarea Populara", a afirmat Victor Ponta.

El a adaugat ca presedintele "nu a avut ocazia" sa ii transmita eventualele sale nemultumiri fata de prevederile proiectului de buget.

Anterior, in cursul zilei, premierul Ponta a declarat ca nu are ce sa discute cu presedintele Traian Basescu pe tema bugetului pentru anul viitor, deoarece seful statului este extrem de incoerent si nu prea stie ce vrea, adaugand ca presedintele a imbatrinit si "s-a babit".

"Ce sa discut cu presedintele Basescu ? Sincer, nu prea stie ce vrea, am vazut ca este extrem de incoerent, a cam imbatrinit, asa, s-a babit. Merge la TV, ne birfeste si pleaca acasa. Deci, nu eu discut cu cei care au atributii. Cu domnul Basescu ce sa discuti, ca nu e valabil oricum ce discuti cu el ?", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, la B1 TV, ca va intoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, daca nu se va renunta la cresterea accizei la benzina si daca vor mentine alocarile in cazul programelor care pot fi finantate cu fonduri europene.

Ponta: Presedintele Basescu va promulga legea referendumului

Premierul Victor Ponta a mai declarat la Romania TV ca este convins ca presedintele Traian Basescu va promulga legea referendumului in termenul prevazut de Constitutie.

"Aici avem articolul 77, alineatul 3 din Constitutia Romaniei, care prevede foarte clar ca presedintele trebuie sa promulge legea in cel mult 10 zile de la decizia Curtii Constitutionale. Nu exista interpretari. Presedintele trebuie sa o aplice si e suficient de fricos pentru functia domniei sale ca sa zica una la B1 si dupa aceea sigur sa o promulge. Ca o sa o promulge in a noua zi la ora 24, astea sunt chestii de copii. Parca e un mic copil razgaiat care mai vrea sa strice jucariile inainte sa i le ia parintii. Asa scrie in Constitutie si o sa o respecte", a spus Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la legea care prevede reducerea la 30% a pragului de prezenta la referendum.

Ponta: Guvernul si-a indeplinit pana acum toate obiectivele

Guvernul si-a indeplinit toate obiectivele, chiar daca exista "un sabotaj sistematic din partea presedintelui Basescu", a mai afirmat la Romania TV premierul Victor Ponta.

"Guvernul si-a indeplinit toate obiectivele, avem un acord cu institutiile financiare internationale, avem toate fondurile europene deblocate, avem buget, in rest ma descurc, cu domnul Basescu sunt obisnuit sa ma bat, o sa imi fie greu la anul cand nu o sa-l mai am ca adversar, dar nu o sa-i duc lipsa, ma descurc", a spus el.

Intrebat daca ii este greu "sa se bata" si cu presedintele PNL, Crin Antonescu, Victor Ponta a spus: "Ma descurc si cu domnia sa".

Totodata, premierul a dat asigurari ca parlamentarii USL nu vor pleca in vacanta pana cand bugetul de stat pe 2014 nu va fi votat in Parlament.