Primul interviu acordat de presedintele Bulgariei unei televiziuni din Romania. Balazs Barabas obtine o noua exclusivitate la cel mai inalt nivel, la emisiunea "Pasaport diplomatic", difuzata sambata, de la ora 18.30, pe Digi24.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a fost antreprenor inainte de a intra in politica. Viziunea lui asupra viitorului tarii este destul de legata de dezvoltarea economica a Bulgariei, dar si a regiunii est-europene, cu ajutorul implicit al Uniunii Europene. Referitor la independenta energetica, ce ar ajuta cresterea standardelor de viata ale populatiei, presedintele bulgar spune ca "daca te izolezi, prea putini factori vor veni inspre tara ta. Pentru ca investitorii nu se uita doar intr-o tara anume. Se uita la o regiune si chiar la o arie mai mare, Eurasia, sau Eurasia ca intreg. Dar daca ne conectam, as spune ca nu doar cream posibilitatea de a aparea mai multe fabrici si locuri de munca, dar este singura cale pentru noi sa fim atractivi pentru investitori".

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev vorbeste la Digi24 si despre colaborarea intre autoritatile romane si cele bulgare. "Daca nu avem pod peste Dunare, nu vor fi nici fabrici. Daca avem o singura conducta, din Rusia, pentru aprovizionarea cu gaze, si asa cum am vazut in 2008, in disputele dintre Rusia si Ucraina, aceasta conducta a fost inchisa, si am vazut toate fabricile din Romania, Bulgaria, Slovenia, fara gaz. Cum sa fii competitiv, cum sa exporti, cum sa-ti onorezi contractele, angajamentele, daca nu ai posibilitatea sa o faci? Deci pentru investitori este foarte important sa fii conectat, sa ai infrastructura buna, un bun mediu de afaceri, si diversitate in sursele de energie. Atunci vei fi mult mai performant. Si sunt foarte optimist. Avem deja un interconector de gaz intre Bulgaria si Romania, avem in vedere proiecte noi pentru conectarea retelelor de electricitate si gaz, lucram impreuna in domeniul Marii Negre, ca sa gasim noi oportunitati de productie de gaz, si singura modalitate de a fi eficient, de a avea sinergii, este cooperarea".

Emisiunea Pasaport diplomatic pastreaza traditia de a aduce in fata dumneavoastra politicienii de la cel mai inalt nivel. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, Presedintele Croatiei Ivo Josipovic, sau premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au numarat de-a lungul timpului printre invitatii lui Balazs Barabas.