Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat duminica, la Antena 3, ca i-a transmis premierului Victor Ponta patru variante de portofolii vizate de Romania in viitoarea Comisie Europeana si a precizat ca existe si nume de persoane pentru functia de comisar.

Intrebat daca Romania are candidati pentru o functie importanta de comisar european, ministrul de Externe a precizat ca sunt "in curs de evaluare diferite scenarii". "Nu te poti duce cu o singura varianta si un singur scenariu. Guvernul are in curs de evaluare o serie de posibile scenarii si domenii", a declarat ministrul Corlatean, potrivit Mediafax.

"I-am propus primului ministru o serie de portofolii, nu sunt de domeniul discutiei publice. Fiecare stat isi gestioneaza cat se poate de inteligent propriile interese dar exista doua, trei chiar patru variante importante pentru Romania pe care le discutam. Evident ca exista un intreg balet, exista discutii de sprijin reciproc, de aranjamente pe tabla respectiva", a mai spus Titus Corlatean.

Ministrul de Externe a precizat ca sunt si cateva nume luate in discutie, dar a refuzat sa spuna despre cine este vorba.

Totodata, Corlatean a subliniat ca "profilul portofoliului conteaza poate mai mult decat numele". "Ne intereseaza sa avem un portofoliu care sa puna in valoare pozitia Romaniei si interesele Romaniei si avem din acest punct de vedere solutii", a punctat el.

Romania are, in prezent, in Comisia Europeana, portofoliul Agriculturii, prin comisarul european Dacian Ciolos.

Presedintele PSD Bruxelles, Dan Luca, sustine ca Romania trebuie sa incerce obtinerea postului de comisar european pentru Energie dupa 2014, in conditiile in care tara are un "profil energetic foarte bun".

Presedintele PSD Bruxelles, Dan Luca, a declarat pentru Mediafax, la 29 octombrie 2013, ca Romania se afla printre primele trei state ale UE din punctul de vedere al independentei energetice.

"Romania are un profil energetic foarte bun, astfel ca ar trebui sa incerce sa obtina urmatorul comisar european, dupa alegerile europene din 2014, pe Energie. Ca independenta energetica de tara, noi suntem printre primele trei state din Uniunea Europeana. Avem un profil foarte bun si pe energia regenerabila", a spus Luca.