Candidatul PDL la alegerile prezidentiale, Catalin Predoiu, a declarat la B1 TV ca este de acord cu noile Coduri. "Sa-mi dati voie sa am o alta parere decat doamna Macovei si Kovesi... Eu ma raliez parerii unor alti specialisti de marca", a declarat Predoiu.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

"Ponta minte cand spune ca CE cere prin MCV intrarea in vigoare a Codului penal si a Codului de procedura penala sambata, 1 februarie. Raportul MCV nu cere nimic in legatura cu data intrarii in vigoare, dimpotriva se refera la cererile DNA si DIICOT de modificare a prevederilor privind interceptarile si alte masuri de supraveghere. Prin urmare, Comisia mai degraba recomanda aceste modificari inainte de intrarea in vigoare a lor", afirma, miercuri, europarlamentarul PDL Monica Macovei. Ea ii cere premierului sa amane intrarea in vigoare a noilor, "sa dea curs solicitarilor magistratilor si sa nu arunce justitia penala in aer de la 1 februarie 2014".

Premierul Victor Ponta a subliniat in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri ca intrarea in vigoare a noului Cod Penal nu mai poate fi amanata. Acesta va intra in vigoare sambata, la 1 februarie, fiind unul dintre obiectivele asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. In cazul in care apar probleme pe parcurs, acestea vor fi luate in discutie doar in cazul in care vor fi semnalate de Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General, a precizat Ponta. Premierul nu a facut nicio precizare privind eventuale modificari la noul Cod Penal care ar putea sa fie facute in sedinta de miercuri.

O saptamana pana la dezastru

"O saptamana pana la dezastru. Dupa 1 februarie, vor da justitia peste cap", avertizeaza reprezentantii Expert Forum, care atrag atentia ca a mai ramas mai putin de o saptamana pana la 1 februarie, cand ar urma sa intre in vigoare, lucru care "ar da justitia peste cap". Ei considera ca "solutia, in al doisprezecelea ceas, consta in amanarea intrarii in vigoare a noilor cu cateva luni - ideal pana la inceputul noului an judiciar, in septembrie - si corectarea imediata prin ordonanta de urgenta adeficientelor". EFOR adauga ca "Desi semnalul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesionistii din bransa, fiind preluat si in raportul MCV, guvernul refuza sa aplice remediile simple necesare noilor, Penal si de Procedura Penala."