Principalele declaratii facute de Liviu Voinea:
- (Intrebat daca facilitatea se aplica si creditelor in euro) Da, sii in valuta, si in lei si creditelor ipotecare, tuturor creditelor.
- Mai intai se reduce rude principalul si, daca mai exista loc - sunt oameni care au credite mari si la ei nu se reduce chiar la jumatate - se reduce si la dobanda.
- Principalul motiv pentru care bancile ar trebui sa doreasca sa intre in aceasta schema este ca li s-ar reduce pe viitor numarul creditelor neperformante.
- Sigur, in urmatorii doi ani oamenii ar plati o rata un pic mai mare decat in prezent. Aici intervine statul si spune, "daca intri in aceasat schema, atunci eu peste 2 iti dau credit fiscal - iti reduc impozitul pe venit cu pana la 200 de lei -" astfel incat cetateanul nu plateste nimic in plus la aceasta rata. Prin urmare, el va plati rata mai mare, dar nu va mai plati impozit de venit, asa ca are de castigat.
- Este o schema in care banca trebuie sa intre, daca vrea. Iar daca vrea sa intre, urmeaza regulile schemei.
- Te bagi in schema asta, atunci exact conditiile pe care le aveai pana acum le vei avea in continuare.
- Sunt 900.000 de persoane in aceasta situatie (vizati de aceasta facilitate- n.red.).
- Nu este o masura pentru restantieri. Acesti oameni isi platesc ratele la banca, cu eforturi mari. Noi spunem, rasplatim faptul ca va chinuiti sa va platiti ratele, va facem aceasta facilitate.
- In economia romaneasca merg agricultura, transporturile, dar nu merge consumul. Daca oamenii nu cumpara, vanzatorii nu vand, producatorii nu produc si avem o reactie in lant.
- Aceasta este o masura ideala de stimulare a consumului pentru ca nu-l costa pe stat nimic.
- Acum statul castiga. Pana la 500 de lei pe persoana inmultiti cu 900.000 de persoane, presupunand ca vor aplica toti, avem la 4 mld de lei care se muta din sectorul bancar unde sunt inactivi, pe piata.
- Statul castiga mult mai mult in cei doi ani, pentru ca colecteaza mai multe venituri la buget.
- Statul nu suporta dobanda, nu intervine in contractul dintre cele doua parti.
- Intre timp (in perioada de 2 ani in care se aplica facilitatea - n.red.), statul a castigat mult mai multi bani din faptul ca 4 mld de lei au intrat in economie.
- (intrebat daca autoritatile au discutat cu bancile - n.red.) S-a discutat cu bancile, de 2 luni e in discutie si cu FMI, CE etc. Bancile au de castigat pentru ca scade riscul creditelor neperformante, iar daca au credite neperformante trebuie sa vina cu bani de acasa. Oamenii au de castigat pentru ca acum le raman bani, iar dupa aceea cand trebuie sa plateasca mai mult, beneficiaza de reduceri fiscale, iar statul beneficiaza pentru ca intra banii in economie. Nu e pomana electorala.
- Pensionarii beneficiaza de masura. Daca au venit peste 1000 de lei, atunci se reduce din venitul aferent, daca sunt sub pragul de 1000 de lei, pot intra in aceasta schema dar n-ai ce sa le deduci.
- In 2013, fata de 2012, deficitul bugetar a fost acelasi, de 2,5%, dar deficitul de cont curent a scazut de la 4% din PIB la 1% din PIB, ceea ce insemna ca ajustarea s-a facut pe sectorul privat. De aceea este nevoie de masuri care sa incurajeze consumul in sectorul privat.
- Avem nevoie de aceste masuri pentru ca sectorul privat s-a ajustat prea puternic in 2013.
- Se reduce in primul rand principalul, si apoi si dobanda, in limita a 500 de lei.
- Proiectul este scris, urmeaza unele ajustari.
Amintim ca potrivit unui anunt facut luni de premierul Victor Ponta, persoanele fizice cu credite la banci si cu salariu mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei vor putea sa obtina o reducere la jumatate a ratei, dar nu mai mult de 500 lei lunar, timp de doi ani, urmand ca dupa aceasta perioada sa beneficieze de un credit fiscal de la stat tot timp de doi ani, in valoare de 200 lei lunar. Eventuale facilitati au fost discutate si pentru companii.
Aceasta facilitate, care a fost anuntata luni seara de premierul Victor Ponta si care este optionala, se poate acorda tuturor persoanelor fizice, salariati sau pensionari, cu conditia de a avea un venit lunar mai mic sau egal cu salariu mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile.
Masura ar putea viza 907.000 debitori, a fost discutata cu Banca Nationala si agreata de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.
Dupa aceasta perioada de doi in care un debitor poate beneficia de reducerea la jumatate a ratei, statul acorda un credit fiscal "pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei", a afirmat Ponta.
Ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, marti, ca masura propusa de Guvern in privinta ratelor la banci este initiata de ministerul pe care il conduce si a fost discutata cu BNR, fiind motivata de necesitatea de a creste consumul si de a limita reducerea de profit a bancilor, potrivit Mediafax.
Chitoiu a fost intrebat dupa intrevederea cu reprezentantii FMI de la Biroul presedintelui Senatului daca masura privind reducerea ratelor la banci este initiata de ministerul sau. "Este o masura discutata intre Ministerul de Finante si Banca Nationala pentru ca ne trebuie o masura de stimulare a consumului intern, stim foarte bine ca si anul trecut cererea interna a fost la un nivel scazut si a trebuit sa gasim o solutie de stimulare a consumului intern. Mai mult decat atat, aceasta masura are si rolul de a imbunatati nivelul creditelor neperformante la banci, la toate bancile, pentru ca e mai bine sa amane o rata la credit decat sa treaca creditul la credite neperformante si sa consituie provizioane, sa-si reduca profiturile", a precizat Chitoiu.
Si ministrul Chitoiu a mentionat ca efectul masurii ar duce la un surplus de 4 miliarde de lei in economie.
Bancile au de castigat dobanzi in plus pe 2 ani!
Si mai ales ultimul pe lista cu cel mai mare castig GUVERNUL care castiga TVA din mai multa marfa cumparata de romanii cu pricina care au bani mai multi si de dat INAPOI ii da GUVERNUL viitor peste 2 ani!
BATAIE DE JOC PE FATA!
Ca sa nu mai comentam ca nici macar COMUNISTII NU AVEAU astfel de CAMPANII ELECTORALE MASCATE!
Dar romanu amarat ce sa faca saracu!
Ar fi foarte bine DACA ROMANU sarac AR GANDI ce face mai ales la astfel de PLEASCA care numai asa NU este!
Ma bolsevicilor, sa faceti asta cu bancile de stat (adica doar cu una singura, CEC-ul), da' nu cu bancile private! Parca vad ca in urma politicii intelepte a Partidului o serie de banci private isi vor face bagajele si vor pleca in zbor spre tari ... mai calde...
Observati ca noi astia multi care platim impozite, taxe si accize nu aparem in ea?
Concluzia e ca noi suntem buni de pierzatori?!
Si animalul gindeste mai mult decit voinicelul asta care habar n-are de economie, cit despre gindire economica e tare ca fularul in batia vintului
Pai mai INCOMPETENTULE cum sa-ti cresca consumul cind :
=vezi clar cit la % din cei ce lucreaza au rate la banci ? din astia la citi le-au crescut valoarea in lei a creditelor - datorita voua pt ca dupa lovitura de stat cursului de schimb a urcat de la 4,2 la 4,5
La o rata de 400 Eurox0,3=120 euro . Deci un om plateste la banca cca 500 lei acum fata de 2010 pt ca voi ati vrut puterea . De unde crezi tu ca ia el acesti bani ? isi reduce consumul BOULE
=introduce-ti noi taxe , de unde plateste omul ? pai din buzunarul lui dar isi reduce consumul
=somajul creste, cine nu-si plateste ratele acum nu va fi capabil sa-si plateasca nici in viitor daca n-are serviciu ...... etc
Mai vrei voinicel ???sa-ti mai spun ce masuri ar trebui sa luati ?? INCOMPETENTULE
Voi ar trebui sa fiti incadrati la calamitati umane, sinteti mai rai decit termitele . Praful se alege pe unde treceti voi - esti si tu inclus la voi -
si-l doare-n fund "de cresterea consumului"
FMI vrea ca Bancilor sa nu puna bani din buzunar
ca sa acopere pierderea banilor deponentilor
asa cum cere legea...
Trebuie sa te intrebi ce se vrea de fapt
nu sa combati baloanele de sapun
O tii langa cu ce zice Bogdan Teodorescu!
În rest total de acord cu Voinea care nu scapă nici o ocazie de a ne arăta cât de limitat e în domeniul economiei. Mai degrabă cred că e pus să justifice niște aberații "a la Ponta". Dar neavând cum să justifice aberațiile, scoate niște aberații și mai mari. Poate așa aberațiile inițiale capătă un sens.
=12
PRAFFFFFFFFFFFF
In atentia ACADEMIEI ROMANE
si pe urma cum ai dedus mata ca cei cu venituri de 1700 lei, cu rate mari la banca, corecti, etc., adica indeplinesc aceleasi conditii ca cei cu venituri de 1600 lei, asadar, cum ai dedus ca o duc mai bine? din cauza a 100 lei in plus? pai atunci nu ar trebui ca cel cu salariul de 1600 lei sa primeasca scutire de 100 lei? dandu-i 200 lei nu cumva va avea mai multi bani decat cel cu salariul de 1700 lei?adica o va duce mult mai bine, nu? si atunci cel cu 1700 lei, aflandu-se in aceasta situatie, solicita si el credit fiscal, corect, nu? ideea este ca ori dati la toata lumea, ori nu dati deloc, ca este discriminare, mai bine statul; ar reduce cas-ul cu 2-3 procente si statul ar incasa mai mult de 4.5 miliarde de lei prin stimularea consumului...
iar cu bancile, ca sa protejati oamenii, dati o lege clara in privinta comisioanelor, ca ati pus dabonda la niste referinte clare dar bancile jongleaza bine merci cu comisioanele, adica pe romaneste, nu ati facut nimic!
Adica privatii, economia privata, intreprinzatorii, angajatii, cei care duc toata tara asta de rahat in spate - platesc niste bani ca sa ii ajutati voi pe toti sarantocii, contra unor voturi.
Degeaba ne aburesti tu cu castigurile pentru consum. Consumul e bun, corect. Dar consumul vine de la cei cu bani, nu de la saraciile care de abia isi platesc rata la banca. Alora nu le arde de consum.
Halal castig.
Domnul ministru spune că, în prezent, statul percepe de la un angajat 500 lei, uitând să precizeze că în acești bani sunt incluse și contribuțiile ( sănătate, pensii, șomaj).
Creditul fiscal se acordă, potrivit spuselor dumnealui, din impozitul pe venit ( 185 lei, pt salariul de 1600 lei).
Ce te faci însă că 70% ( cred eu) din cei 900000 au salarii de 800 lei, impozitul pe venit fiind cam 67 lei.
Sunt sigur că nivelul creditului fiscal ( până în 200 lei) nu va depăși cuantumul impozitului pe venit . Deci marea majoritate va avea un „avantaj” de 67 lei care se va topi pe adeverințe și alte hârțoage.
RUSINE::::::::::::::::::::::RUSINE:::::::::::::::::::::RUSINE........................................
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca sa schimbe-actorii-n scena,
Te momeste în vârteje;
Tu pe-alaturi te strecoara,
Nu baga nici chiar de seama,
Din cararea ta afara
De te-ndeamna, de te cheama.
Vine, vine primavara
Se asterne-n toata tara
Floricele pe campii
Hai sa le-adunam, copii.
Sa mai spun ca pontalaul spunea ca acciza va mentine pretul la carburanti constant, pentru ca in realitate e in scadere? Acum ca nu avem inca acciza, a vazut careva vreo reducere de pret?? Eu unul NU!!
Sau investitii e bune nu sa le jumuleasca "smecherii"?
probabil cu toata alianta lor n-ar fi luat mai mult de 45-50 % ...
INsa avem multi compatrioti putin cam iresponsabili !
Sper ca macar la urmatoarele alegeri sa se trezeasca !
Da, si-n 2008 , la parlamentare - s-a lipsit masiv de la vot - ca era si cu 1 dec si s-au dus toti gramada la munte sa faca gratare !
Ca natiune - desigur avem ce meritam !
Atata timp cat ne doare fix in cot si in general ne multumim sa "filozofam" cu berea-n mana la televizor / gratar ca "n-ai dom'ne pe cine alege, toti sunt la fel ..." - avem ce meritam !
Si vedeti cu cine votati, naivilor! Daca ne suparati, va luam si casele si paminturile si afacerile. Va luam tot idiotilor! Ca prea comentati si miriiti! O sa ne mincati din palma libertate si democratie. Si democratie si stat de drept, neispravitilor! Va dam noi Europa de n-o s-o puteti duce, fascistilor!
Adica daca castigi timp (amani platile) DAE ca sa se conserve, creste rata.
E ca si cum un student incearca sa invete pentru un examen 10 pagini pe zi.El isi da seama ca nu poate si "" gaseste solutia miraculoasa": Nu mai invata nimic azi si hotaraste ca va invata 20 de pagini maine ca sa recupereze.
In alta ordine de idei e ipocrit sa spui ca cuiva ii este avantajos ceva ce e obligat sa faca caci daca chiar era avantajos,ar fi propus chiar bancile aceasta solutie.
Anul trecut investitiile au fost oprite aproape in totalitate, iar anul asta, cand trebuie date si niste pomeni electorale, cam cate lucrari de investitii credeti ca vor porni?
in atentia academiei romane
oricum, cel mai probabil multi dintre ei vor primi aviz negativ de la banci - si frustrarea lor va fi inca mai mare !
in loc sa lase economia sa se redreseze ei o pun jos cu tot felul de aberatii de taxe si impozite ! de ce ? ca sa aiba bani pt alegeri / pomeni elctorale !
iar pnl-ului sa ii fie rusine : sunt cea mai mare dezamagire !!!
Nicidecum nu "stimuleaza" consumul. Cand cei care s-au bagat in datorii si-au asumat acest risc.
Le propun celor aflati la putere, sa-si "doneze" salariul lor, pentru a-i ajuta pe cei in nevoie.
Asta e o masura, cu adevarat nobila.
Şi-uite-aşa şi-o pieptăna,
după care la o trattorie se ducea etc.
asta e a doua duma data de livica, dupa cea cu taxa pe benzina care previne deflatia.
dar prostia asta e si mai mare decat prima: el afirma ca faptul ca statul plateste jumatate din rata unui credit facut de un amarastean stmuleaza consumul, creditarea, iar la urma castiga si statul.
de doare mintea, e prostia perfect rotunda, nu are nicio fisura, e idiotenia ideala.
se spune ca realitatea depaseste imaginatia. avem exemplul in fata. nimeni nu si-ar fi putut imagina asa ceva.
ws
sper mata, da' sper degeaba.
livica e un idiot care a ajuns sa justifice toate aberatiile mafiotului-sef ponta.
e o rusine, pur si simplu. daca ponta zice ca pamantul e plat, voinea zice ca l-a raschetat el si poate sa confirme ca e plat, cei 95% dintre votanti sunt multumiti ca li se da si nu li se ia, noi cei 5% ce ar trebui sa facem?
sa cautam argumente ca pamantul e plat?
ws
NOV 2013:
'Finanţatorii externi vor să ştie care este capacitatea
băncilor de a restructura aceste credite şi dacă există
probleme în acest sens', au mai spus sursele citate.
http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/23
5166-BNR-trebuie-sa-propuna-un-plan-de-restructurare-a-
creditelor-neperformante-surse.html
"
Banca Naţională a României trebuie să elaboreze, până la finele acestui an (2013),
un studiu cu privire la
cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante în sistemul bancar
şi să propună un plan de restructurare a acestor credite,
potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI
şi a Comisiei Europene."
===============================
Citesc Comentariile si vad ca nimeni
nu-ntelege nimic din ce se-ntampla
Probabil eu am avut idea nu FMI sa vindem Nucleareletrica
Hidroelectrica ,
Romgaz
Transgaz,
Electrica
Transelectrica
Termocentralele etc..etc...
Dar ai dreptate ca Sluga Ponta semneaza tot ce i
se spune sa semneze
--------
expunerea neperformantă :
orice expunere de peste 90 de zile (retineti: 90 zile) sau care este improbabil de plătit de către debitor
Provizion pentru orice expunere neperformanta
--------------------
Bancile sunt obligate sa faca provizioane:
aprox. cu 10% mai mari decat valoarea totala a creditului
total declarat neperformant
Provizion bancar de pierderi
-----
Bani BLOCATI pentru ca banca in caz de credite neperformante sa mai aiba de unde sa dea bani
depunatorilor...
Total credite in Romania
-------------------------------
aprox. 220 miliarde RON = aproape 50 Miliarde Euro
Total credite neperformante in Romania 21% din total
-------------------------------
aprox. 35 miliarde RON = aprox. 8 Miliarde Euro
Provizioanele Bancilor la credite neperformante
-------------------------------------
ar trebui sa fie la ora asta de 10 miliarde de euro
si cresc si cresc cu aprox. 40% in fiecare an....
Masura Ceruta de Banci via FMI si definita de Isarescu
este ca Bancile sa nu mai puna bani pentru
Provizioane de Pierdere vreme de 4 ani
--------------------
pierderile bancile pentru creditele neperformante
nu vor mai fi acoperite de banci
Vreme de 4 ani (2 ani prin amanare + 2 ani prin plati de stat de la buget)
caci nu vor mai fi "pe hartie credite neperformante"
In ce consta masura
---
907.000 persoane cu intarzieri intre 1 si 90 de zile (deci DOAR cei "gata sa devina neperformanti pentru banci si nimeni altcineva")
si care "ar obliga bancile sa puna ca provizion tot creditul care l-au dat acestor persoane nu doar rateele neplatite")
vor avea rata redusa la 50% timp de 2 ani
apoi,Inca 2 ani (dupa) statul va plati el acel 50% din rate din impozitele pe venit
In felul acesta Bancile nu vor mai trebui sa puna provizioanele de pierderi ca sa acopere cu ele banii pierduti ai depunatorilor
Concluzie:
------
INCA O SUBVENTIE GRATUITA DATA BANCILOR STRAINE dupa cele 14 miliarde date gratuit de Basescu
din imprumutul de 20 de miliarde
Merge Romanashu frumos la BAnca face un imprumut si cu banii de acolo sa trimita cam 90% direct la PSD!
Ca e OK
Si dupa aia Dumnezeu cu mila vin aia de la guvernul urmator peste 2 ani si va da bani inapoi din impozite si taxe!
De castigat castiga toti!
Vai si amar !
Pacat ca nu pot sa scriu TOT ce le-as ura eu din tot sufletul incompetentilor astora de la guvernare!
Ar trebui sa fie ceva cu s.................ctir!
La lopata sa va duceti ba si la matura ca de altceva nu sinteti buni!
Vindeti tot viitorul Romaniei acuma la Organizatiile Monetare Internationale ca sa o duceti voi bine!
Cum poate fi sesizat Avocatul Poporui despre o bataie de joc atat de pe fata?
Ce vor face acesti oameni dupa 2 ani? Daca au in prezent o problema in a-si plati ratele + dobanzile datorita castigurilor mici, din ce vor plati peste 2 ani? Schema guvernului nu este de economisire + capitalizare, ci de consum.
Adica eu iti suport jumatate din cheltuieli, tu chefuieste iar peste 2 ani ne-am intors de unde am plecat.
Este fix o masura in genul o data la 3-4 ani radem datoriile CR, Huila & co la CAS, Somaj, Pensii, etc.
NU au in cap masuri de ai ajuta pe oamenii astia SA CASTIGE MAI MULT / BINE pentru a suporta mai usor ratele si dobanzile (stabilite intre doi parti private, prin acord direct), ci cum sa cheltuie mai mult banii altora 2 ani.
Incredibil.
"Grupul tinta este format din grupul de persoane care sunt afectate de problema pe care doriti sa o solutionati. Beneficiarii proiectului sunt numai acele persoane care vor beneficia, in mod direct, de rezultatele proiectului, “se vor bucura de roadele proiectului”. Aceasta distinctie trebuie realizata, deoarece identificam o problema care afecteaza un grup tinta"
Istoria se va repeta, dupa alegeri vor introduce alte taxe asa cum fac acum cu taxa pe combustibil etc.
Chiar nu realizezi absurdul in care te pozitionezi???