"N-avem nici cel mai mic gand sa plecam de la guvernare. Schimbarile arata intentia noastra de a ne angaja cu ce avem mai bun sa ducem la capat aceasta guvernare", a declarat duminica seara liderul liberal Crin Antonescu la TVR. El a adaugat ca urmeaza sa se intalneasca luni cu premierul Victor Ponta, insa a subliniat ca nu este nimic de negociat in ceea ce priveste propunerea ca Klaus Johannis sa ocupe functia de vicepremier si ministru de Interne. "PNL are dreptul la un vice-prim ministru, post pe care il va prelua domnul Johannis. Suntem dispusi sa mergem in Parlament. Daca maine (luni - n.red.) in discutia cu juristii Guvernului gasim o solutie nu trebuie sa mergem in Parlament degeaba", a afirmat Crin Antonescu.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale lui Crin Antonescu:

Daniel Chitoiu nu a fost mai apropiat de Victor Ponta decat sunt eu.

Un partid aflat la guvernare nu are nevoie de pretexte pentru a face schimbari.

Ii multumesc lui Daniel Chitoiu pentru activitate, l-am sustinut in permanenta. A facut tot ce se putea face.

Ministrii vin si pleaca, chiar si cei mai reusiti.

Fosta putere striga ca mentinerea cotei unice nu e o masura noua. Dar e o decizie. Suntem singurul Guvern din Europa cu componenta social-democrata care are cota unica.

Guvernul nu a luat masuri stangiste.

Klaus Johannis este un personaj cunoscut in PNL. Nu am vrut sa dam o lovitura de imagine. M-am gandit la capacitatea lui Johannis.

PNL are dreptul la un vice-prim ministru, post pe care il va prelua domnul Johannis. Suntem dispusi sa mergem in Parlament. Daca maine in discutia cu juristii Guvernului gasim o solutie nu trebuie sa mergem in Parlament degeaba.

Nimeni nu doreste sa incalce legea.

Domnul Johannis e un om civilizat in sens democratic, intelege sa faca politica si administratie ca in vest. Un astfel de om nu cere o lege pentru o singura persoana. A spus ca nu va renunta usor la Primarie.

Nu sunt anti-occidental, nu am facut niciodata declaratii anti-occidentale. Intotdeauna ce am avut de spus despre Traian Basescu si politica lui am spus.

Daca vom continua acest lucru, sa il injuram de dimineata pana seara pe Traian Basescu numai pentru ca exista si daca ii injuram pe sustinatorii lui numai pentru ca exista nu ajungem nicaieri. Eu cred ca e nevoie de limpeziri.

Nu se poate pe fata, cu consilierii tai sa construiesti pe fata si sa faci campanie.

Nu poti vorbi despre independenta justitiei, nu te poti erija in artizanul ei, cand pe singurul ministru independent al Justitiei, Mona Pivniceru, nu a lasat-o sa faca propunerile pentru procurori si s-a ajuns la un compromis politic.

Vedeti ca nu se inghesuie prea mult prezidentiabili, locomotive sunt putine. Klaus Johannis ar fi fost o locomotiva la alegerile europarlamentare, dar nu putem sa ii dam si sarcina asta.

La prezidentiale ma voi bate cu oricine este nevoie.

USL este un succes clar de asociere politica. Toate partidele au avut de castigat.

Ne vom intalni maine (luni-n.red, cu Victor Ponta -n.red.) in cursul primei parti a zilei. Eu am si o intalnire cu presedintele Parlamentului georgian. Maine, lucrurile se vor limpezi, dar nu este niciun fel de element de tensiune, sunt doar niste proceduri care vor fi rezolvate cu calm si cu pricepere juridic.

Se discuta foarte mult datorita persoanei lui Iohannis, care starneste comentariul politic, dar nu avem nicio problema cu aceste numiri.

Victor Ponta a declarat public ca toti oamenii propusi de PNL sunt oameni de valoare, ca saluta numirile, ba chiar in mod special pentru Iohannis se bucura ca este propus. Nu conteaza decat ce spune Victor Ponta in chestiunea aceasta, restul PSD-ului nu ma intereseaza in aceasta chestiune, pentru ca este o problema intre noi, PNL, care avem dreptul la aceste ministere, si primul ministru. Nu cenzureaza PSD sau alti oameni ce propunem noi. Suntem intr-o situatie simpla din punct de vedere politic, cum se spune gand la gand cu bucurie.

PNL are dreptul la un vicepremier, acest viceprim-ministru va fi Klaus Iohannis, asta va presupune o schimbare, nu luam portofoliul altora, nu avem nicio problema cu domnul Oprea, nici cu altcineva, schimbam organigrama. Nu cred ca aici este ceva de negociat si nu cred ca primul ministru, singurul care conteaza in aceasta discutie, a ridicat vreun semn de intrebare.

Despre posibla demisie a lui Johannis din functia de primar al Sibiului: Este o decizie pe care domnul Klaus Johannis o va lua, dar care nu este de actualitate, pentru ca aceasta incompatibilitate survine la 15 zile dupa ce legal domnul Iohannis este investit in calitate de vicepremier.

Discursul domnului Basescu a avut doua parti: una pe care nu o pot accepta si care este in continuare scandaloasa pentru ca este mincinoasa. Cum era sa intre Romania in Schengen si nu a intrat din cauza USL, dar cine condamna coruptia din portul Rotterdam? Ponta sau eu? Ori domnul Basescu in 2012, din cauza esecului Schengen?

Cum USL a dat lovitura de stat si multe alte lucruri. Astea sunt minciuni si nu le putem accepta. Din aceeasi categorie face parte si teoria cu domnul Boc care a luat tara in spate, cu trecerea crizei, cu guvernarea eroica a lui Emil Boc'

Sunt niste parti interesante si cu totul acceptabile si cu totul corecte. Daca nu te-ai uitat cine le spune si unde le spune, pasaje foarte frumoase, foarte corecte, despre institutii, despre criterii, despre stabilitate, stat de drept, democratie, despre Occident.

De ce sa nu te uiti cine le spune? Pentru ca le-a incalcat de-atatea ori si pentru ca le-a incalcat si in acel moment. Cum imi ceri - si cum ceri un lucru legitim, respectarea unor reguli intre politicieni - cand tu insuti, ca presedinte, atunci cand vorbesti incalci grosolan inca o data spiritul Constitutiei, pentru ca nu se poate, oricate afinitati ar avea un presedinte cu un partid - a avut si Iliescu, a avut si Constantinescu - dar nu se poate pe fata, cu consilierii tai, sa construiesti sa faci campanie', a spus Antonescu.

Din punctul meu de vedere, daca vorbim strict pentru batalia prezidentiala, nu mai este adversar, pentru ca din punct de vedere constitutional nu se va alinia la startul cursei. Nu poate fi nici indirect un adversar pentru ca romanii nu vor vota niciodata o marioneta.

Este totusi principalul adversar prin ricoseu pentru ca domnia sa continua sa fie purtatorul cel mai pregnant si este normal pentru ca este presedinte, daca tine un discurs de o ora, il dau toate televiziunile, daca spune ceva trei zile, dupa aceea se comenteaza spusele sale, dar si pentru ca este capabil si a fost totdeauna capabil sa o faca cel mai articulat, cel mai eficient in termeni de comunicare, al unui discurs fals despre democratie, stat de drept. Este un adversar si pentru mine in sensul in care continua sa induca in eroare cu succes un numar de oameni.

ERATA: In articol s-a strecurat initial o declaratie facuta anterior de Traian Basescu privitor la evenimentele din vara anului 2012, declaratia fiind atribuita din greseala lui Crin Antonescu. Declaratia a fost eliminata din articol. Ne cerem scuze pentru eroare.