Ministrul de Externe, Titus Corlatean, vicepresedinte PSD, a declarat marti seara, intr-o emisiune la Digi24, ca propunerea premierului de a avea patru vicepremieri in Guvern pleaca de la faptul ca realitatea politica din momentul formarii USL s-a schimbat iar acest lucru trebuie sa se reflecte in structura Guvernului.

"Intr-o formula de coalitie este nevoie de o reprezentare echilibrata a formatiunilor care contribuie la aceasta coalitie. (..) Realitatea politica in USL s-a schimbat. Atunci cand USL s-a format, s-a format nu intre PSD si PNL ci intre PSD si Alianta de Centru Dreapta formata din PNL + PC. Alianta respectiva a ramas de jure dar de facto nu mai exista. PC este astazi intr-o alianta electorala cu PSD la care s-a adaugat UNPR. Este o realitate politica diferita. Ca si configuratie in coalitie. (..) Daca tot sunt propuneri de restructurare a formulei guvernamentale este un subiect care trebuie discutat, o reflectare corecta in structura Guvernului", a precizat Corlatean, citat de Agerpres.

Corlatean a explicat si de ce s-a propus transformarea celor patru posturi de ministri delegati in ministri cu puteri depline.

"Daca tot mergem in Parlament, supunem votului pe o noua configuratie, un nou vicepremier si cu anumite atributii, atunci sa ne uitam la ceea ce a functionat mai putin bine in ultima perioada. Ai patru ministri delegati care au nevoie de contrasemnatura din partea ministrului care este mai inalt in rang. Sunt chestiuni care intarzie, timp care trece. Haideti sa ii numim pe toti ministri, nu mai largim scheme, nu angajam noi oameni", a afirmat ministrul de Externe.

Pe de alta parte, seful diplomatiei romane s-a declarat deranjat de felul in care presedintele PNL Crin Antonescu a prezentat obiectivele pe care ar urma sa le aiba in Guvern Klaus Iohannis.

"Eu am inteles atunci cand domnul Antonescu a facut nominalizarea domnului Iohannis - pe care si eu vreau sa o salut public, ar fi un mare castig pentru Guvern (...) - ca ministru de Interne si propunere de a fi vicepremier, domnul Antonescu ne-a spus public si noua celor din PSD ca misiunea si ce asteptari are de la domnul Iohannis sa faca mai multa ordine in Guvern si in tara. Daca pot intelege din perspectivele unor competente de ministru de Interne sa faca ordine in tara da, dar sa faca ordine in Guvern e o chestiune pe care nu o inteleg personal ca ministru in acest Guvern si nici nu o pot accepta ca formula.(..) Eu cred ca a fost o vorba nechibzuita", a comentat Corlatean.