SUA vor numi un ambasador la Bucuresti in 2014, a spus duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani " de la Pro TV, fostul ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein, potrivit Mediafax.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

Intretat daca, realist vorbind, crede ca va fi numit un ambasador SUA la Bucuresti in 2014, avand in vedere durata acestui proces de numire, Gitenstien a raspuns: "Da. Da, cred ca va fi numit cineva in 2014. Cu siguranta".

"Cred ca e posibil sa aleaga pe cineva, dar va dura mai mult sa obtina aprobarea Senatului. Depinde cine e acea persoana, depinde de istoricul sau. (...) Cred ca ar fi mai usor de confirmat un diplomat de cariera, decat un politician, dar e posibil sa confirme un candidat ales din motive politice, cineva ca mine, de exemplu, dar depinde de persoana respectiva", a adaugat Gitenstein.

El a precizat ca impartaseste frustrarea cauzata de faptul ca SUA nu au numit inca un ambasador si ca este si el foarte nerabdator sa fie numit unul.

"Cred ca e pacat ca n-avem un ambasador aici si, recunosc, e stanjenitor pentru mine ca nu avem un ambasador. A trecut prea mult timp. Sunt perfect de acord", a spus Gitenstein.

El a precizat ca SUA are la Bucuresti un insarcinat cu afaceri, Duane Butcher, care se descurca excelent, apreciind ca relatiile bilaterale nu au fost afectate de lipsa unui ambasador.

"Dar avem un foarte eficient insarcinat cu afaceri, Duane Butcher. El se descurca excelent. Discutati cu oricare dintre liderii de aici, care au avut de-a face cu Duane si veti vedea ca sunt multumiti, asa ca, in acest sens, relatiile bilaterale n-au fost deloc afectate. Prim-ministrul Ponta s-a intalnit in SUA cu vicepresedintele Biden, in perioada in care Duane Butcher era insarcinat cu afaceri, dumnealui fiind responsabil de organizarea acestei intalniri", a spus Gitenstein.

El a spus ca guvernul american trebuie sa faca in prima faza o selectie a candidatilor pentru functia de ambasador, lucru care inca nu s-a intamplat.

"Este un proces majoritar disfunctional. N-are nicio legatura cu Romania, noi procedam asa de vreo 30-40 de ani... (...) Este un proces extrem de frustrant. Dar, in prima faza, guvernul si presedintele trebuie sa faca o selectie, iar ei inca n-au facut una. Nici macar n-au initiat procesul complicat pentru obtinerea aprobarii. Este foarte frustrant pentru mine sa asist la asta. Nu stiu care e problema", a comentat Gitenstein.

El a mentionat ca a purtat unele discutii cu potentiali candidati pentru aceasta pozitie.

"In cateva cazuri, am crezut ca suntem foarte aproape, dar, din diverse motive, n-a iesit nimic. Cred ca acum va deveni chiar mai dificil, din cauza crizei ucrainene, fiindca misiunea de ambasador american in Romania va fi si mai dificila", a mai spus Gitenstein.