Premierul Victor Ponta a declarat duminica, la Antena 3, ca situatia din Crimeea este cel mai mare pericol de securitate pentru Romania de dupa 1989, insa reprezinta si o oportunitate de reapropiere a Republicii Moldova de Europa si NATO.

"Cred ca este cel mai mare pericol de securitate pentru Romania si pentru regiune, de dupa 1989. Categoric acest lucru. Sa ai un conflict rece, deocamdata. Sa dea Dumnezeu sa nu fie cald in perioada urmatoare. Evident ca este pentru prima data cand ne dam seama cat de important este ca suntem in NATO, in UE si ca orice pericol, oricat de mare, nu suntem singuri. Suntem intr-o familie politico-militara extrem de importanta", a spus Ponta, citat de Agerpres.

"In acelasi timp, eu vad ca este cea mai mare oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de dupa 1990. Pentru ca Romania sa isi atinga un obiectiv major, pentru Europa este minor, dar pentru Romania este cel mai important. Si anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de ceea ce inseamana Europa si NATO. (¬) Romania este suficient de mare si puternica acum si din punct de vedere politic si din punct de vedere economic pentru a fi pentru Moldova ceea ce a fost Germania de Vest pentru Est, fara a spune ca eu vad ca principala solutie, cum spunea presedintele Basescu, sa-i luam inapoi. Eu nu cred ca asta este solutia cea mai inteligenta, decat daca oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum. Daca nu, cea mai rationala si inteligenta solutie este ca Romania sa sprijine in mod concret, nu doar prin declaratii, ci prin lucruri extrem de concrete, o apropiere ireversibila a Moldovei de UE", a adaugat Ponta.

Premierul l-a caracterziat pe Vladimir Putin drept "simbolul unor nostalgii de mare putere imperiala".

In opinia sa, Republica Moldova nu va reusi sa adere la NATO si UE pana nu va rezolva problema Transnistriei.

"E evident ca, atata timp cat nu se rezolva problema Transnistriei, intr-un fel sau altul, Moldova nu va reusi sa intre nici in NATO, nici in Uniunea Europeana. Eu, cand auzeam declaratiile acelea ale domnului Basescu, cum sa luam acum Moldova, ca e cu noi in NATO, si vroiam sa-i aduc aminte ca nu ai cum sa intri in NATO cand ai unitati ale armatei ruse (...) Deci, vorbind si la modul rational.... Deci eu cred ca Moldova va intra in Uniunea Europeana si, ulterior, in NATO, atunci cand va rezolva, intr-un fel sau altul, problema Transnistriei. Dar sa le spunem noi, de la Bucuresti, cum sa o rezolve, nu e bine. Ei trebuie sa decida si trebuie sa decida care este solutia cea mai buna pentru ei", a precizat Ponta.

Intrebat ce va face Romania daca Federatia Rusa va pune in pericol sutele de mii de romani din Transnistria, Ponta a spus: "Vreau sa dam acel ajutor, pe care ni-l cer cei de la Chisinau. Nu vreau sa ne repezim mai mult decat ne cer cei de-acolo, pentru ca, din entuziasm sau din interese politice interne, cum da bine la Bucuresti, s-ar putea sa le facem rau oamenilor respectivi. Deci, din punctul meu de vedere, si intalnirile intre cei doi presedinti si intalnirile noastre, la nivel de guvern, ne ajuta sa stim exact, de la presedintele Timofti, de la primul ministru Leanca".