Dozele de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino au fost retrase, iar acum se afla in custodia institutiei pana vor fi distruse, a declarat luni seara, la Realitatea TV, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Marius Savu (presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului - n.r.) are toata expertiza necesara pentru a va informa corect si cam asta a fost si punctul de vedere al celor de la OMS, cat si al meu personal, al conducerii Ministerului Sanatatii. Din pacate, acolo au fost niste nereguli in principal de management, chiar si de atitudine, chiar si de viziune asupra modului in care vrei sa urmaresti un proiect si sa desfasori un proiect. Vaccinul a fost retras si este in custodia institutului pana va fi distrus. (...) Dincolo de orice, evident ca sunt niste vinovati, dincolo de orice, evident cei de la Ministerul Sanatatii care au condus aceste operatiuni trebuie sa explice de ce s-au grabit atat de nejustificat sau de ce nu au luat acele decizii", a spus Banicioiu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, institutul este de importanta nationala, iar daca lucrurile acolo vor fi facute "ca la carte" este "posibil" ca din toamna sa fie produs vaccin antigripal.

"Institutul este de importanta strategica. Dincolo de mandrie, chiar o chestiune de interes national si cred ca, daca lucrurile sunt facute ca la carte, urmand exact toate recomandarile OMS, avand in vedere ca tulpinile virale de anul acesta coincid cu cele de anul trecut, este posibil, repet, vorbesc doar la modul de posibilitate, daca vom fi siguri ca vom putea produce vaccin in toamna aceasta, o vom face", a afirmat ministrul.

El a precizat ca, in paralel cu anchetele derulate, Ministerul Sanatatii face un plan de reorganizare al institutului.

"Paralel cu aceste anchete facem un plan de reorganizare si de a incerca sa punem lucrurile rapid in ordine acolo. Din pacate, foarte multi si-au dorit sa importe din aceasta cauza institutul, nu a functionat", a spus ministrul Banicioiu.