Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV, ca "viziunea" sa despre ingrijirea batranilor este ca aceasta sa se faca, in proportie majoritara, la domiciliu, si nu in centre, iar rudele care au grija de varstnici sa fie platite pentru asta, citeaza Mediafax.

Potrivit ministrului, acest lucru ar insemna externalizarea serviciilor de ingrijre a batranilor, respectiv "implicarea mai activa a ceea ce inseamna societate civila".

"Vorbim despre linii de ingrijire a persoanelor varstnice, care ar trebui sa se axeze mai mult pe ingrijire la domiciliu. Viziunea mea este sa mergem mai mult pe ingrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am gasit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror intreprinzatorilor, ca sa putem sa finantam acesti angajatori", a mai spus Rovana Plumb.

In acelasi context, ministrul Muncii a spus ca persoanele care ingrijesc rude varstnice trebuie sa primeasca sprijin financiar, la fel cum se intampla in cazul celor care iau in ingrijire copii.

Ministrul Muncii ia in calcul supravegherea video in centrele de plasament si in cele de batrani

Ministrul Muncii a mai declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV ca ia in calcul instalarea de camere de supraveghere in centrele de plasament pentru copii si in cele pentru batrani, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supusi acestia, transmite Mediafax.

Subiectul camerelor de supraveghere in centre a fost atins in contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galati care si-a inregistrat angajatele in timp ce acestea certau si amenintau copiii.

"Poate fi luat in calcul (proiectul de instalare a camerelor video - n. r.), insa nu as vrea sa ma pronunt in momentul de fata si sa spun categoric da, pentru ca trebuie sa ma uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operational Capital Uman, eu cred ca pe componenta incluziunii sociale si a reducerii saraciei, unde avem alocati 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper sa nu fie foarte mare, data fiind viziunea noastra de a merge cat mai mult spre ingrijirea la domiciliu", a declarat ministrul Muncii.

Rovana Pumb a precizat ca un astfel de proiect ar putea fi luat in calcul cu atat mai mult cu cat exista multe cazuri in care batranii au fost supusi abuzurilor in centrele de ingrijire.

"Aceasta metoda de observare eu nu as trata-o ca pe o metoda securista, dar as tratat-o ca pe o metoda normala de supraveghere pentru ca persoanele varstnice au nevoie de multa atentie si atitudinea noastra este de grija si respect pentru ei", a completat demnitarul.

Referitor la sitatia de la centrul de plasament din Galati, Rovana Plumb este de parere ca fosta directoare a procedat "foarte bine", ministrul precizand insa ca va fi demarata o ancheta legata de acest caz.

"Eu cred ca doamna a procedat foarte bine atata timp cat vocea ei si sesizarile ei nu au fost luate in seama sau nu au fost auzite de catre Directia de protectie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe aceasta zona a serviciilor sociale. (...) Acest caz, in mod cert, il voi verifica in cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamatie si vede ca sunt suferinte la nivelul copiilor tot el sa fie sanctionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie sa fie reglata imediat. Sper ca lucrurile, cat de curand, sa intre in normal, mai ales ca vom avea o coordonare unitara dinspre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului", a spus Plumb.

***

Fosta directoare de la Centrul de plasament numarul 3 din municipiul Galati a realizat mai multe inregistrari audio in care ingrijitoarele din unitate ii cearta si le vorbesc urat copiilor institutionalizati, dupa ce, sustine aceasta, la sfarsitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive impotriva minorilor de la o fetita internata care i-a cerut explicatii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite in centru.

"Am constatat abuzuri fizice insemnand batai cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingura, bat - si abuzuri emotionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat noua ani in centrul respectiv.

Dupa realizarea inregistrarilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati, care a declansat o ancheta in acest caz. In urma anchetei demarate de DGASPC Galati, una dintre infirmierele din centru a fost concediata.

Din inregistrari reiese ca infirmierele ii jignesc pe copiii cu dizabilitati, folosesc cuvinte obscene si ii ameninta cu bataia.

"Ba, taceti din gura ca va bat, azi e ziua voastra! Stai ca scot eu un bat acum, las ca te omor eu"! sau "Ce vrei fa? Iti trebuie barbat, fa, da-i drumu ca te leg", se aude intr-o inregistrare.

Intr-o alta inregistrare, o ingrijitoare povesteste alteia cum a batut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingura peste maini: "I-am dat o palma-n cap, mai tare plangea, i-am dat cu lingura peste maini, mai tare".

In urma depunerii unei reclamatii scrise si a inregistrarilor audio, fosta directoare, care lucra de noua ani in centrul de plasament, a fost suspendata din functie, in 20 februarie, urmand sa fie cercetata disciplinar pe motiv ca a folosit ilegal un sistem de inregistrare.