Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, afirma ca situatia din Ucraina a fost generata de faptul ca "opiniile oamenilor care traiesc in sudul si estul tarii nu sunt luate in considerare" de guvernul pro-european de la Kiev, intr-un interviu care va fi difuzat sambata de Digi 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor extrase difuzate in avans de Digi 24, Oleg Malginov sustine Rusia doreste o Ucraina al carei "guvern sa reprezinte toate segmentele societatii ucrainene. Am spus la inceput ca este o tara complexa. Are un istoric al creatiei foarte lung si noi credem ca aceasta criza a aparut din cauza ca opiniile oamenilor care traiesc in sudul si estul tarii nu sunt luate in considerare".

Ambasadorul pledeaza pentru reprezentarea tuturor vocilor din societate in Ucraina.

"De aceea noi spunem, federalizarea prin care se intelege un sistem de reprezentare poate fi, poate nu va fi, poate fi o solutie. Cand s-a spus de pilda descentralizare, in regula. Dar nu este o chestiune de a numi cumva acest lucru, este o chestiune de a face. Puteti sa ii spuneti intr-un fel sau altul, dar trebuie sa si faceti ceva prin care oamenii sa inteleaga ca nu sunt doar persoane fara voce, fara nume, ca trebuie sa isi ascunda parerile, ei trebuie luati in considerare. Este treaba lor sa se organizeze. Noi suntem o federatie, dar federatia poate insemna si altceva. Mai sunt si alte federatii in Europa, feluri diferite de federatii. Chiar si in Germania avem federatia statelor. Este vorba despre diferenta dintre a construi un stat si a construi o natiune. Si este foarte dificil. Deci acesta este interesul nostru. Dar federalizarea, guvern slab, acestea sunt lucruri artificiale si noi nu am spus asa ceva. Noi vorbim despre posibilitatea de a discuta despre tipuri variate de organizare".

Interviul integral prezinta detaliat pozitia Rusiei legata de situatia din Ucraina si posibilele rezolvari, dar si de viitorul relatiilor cu Romania.

Sambata de la 22.30, un interviu exclusiv marca Pasaport diplomatic.