Antena 3 a prezentat, miercuri seara, un filmulet in care apare Mircea Basescu, fratele presedintelui, alaturi de un membru al familiei lui Bercea Mondial. Acesta din urma ii reproseaza lui Mircea Basescu ca i-ar fi dat 350 de mii de euro ca sa intervina in Justitie pentru o pedeapsa mai blanda sau chiar eliberarea tatalui sau, Bercea Mondial. " La mine au ajuns doar 250 de mii... Mi s-a pus mormanul ala de dolari in brate...", se aude pe inregistrare Mircea Basescu care sustine ca va vorbi si cu presedintele Basescu de caz si ca acesta ar sti despre ce e vorba.

Mircea Basescu recunoaste ca a primit anumite sume de baniFoto: captura Antena 3

Avocatul Pavel Abraham, care ii reprezinta pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, si pe ginerele acestuia, Marius Constantin, in dosarul in care sunt cercetati pentru presupusa santajare a lui Mircea Basescu, a adus, vineri, la DNA Constanta, doua inregistrari audio-video ce urmeaza sa fie evaluate de catre procurorii anticoruptie si, "in raport de concluziile lor sa se ia masuri in consecinta"

Trei momente importante ce se desprind din inregistrare:

1. Mircea Basescu recunoaste ca a primit o suma mare de bani.

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Vroiam sa te intreb ceva, te rog eu, tu stii ce mi-a zis el? Prima data, atunci cand i-a luat pe aia 350.000 de euro... te-ai dus matale cu el in masina si i-ati dus la Bucuresti? Asa-i?

....

MIRCEA BASESCU: Dar sa stii ca la mine a ajuns....

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Toti?

MIRCEA BASESCU: La mine au ajuns doar 250 de mii....

....

MIRCEA BASESCU: eu de aia eram curios atuncea cand mi s-a pus mormanul ala de dolari in brate, deci la mine atat a ajuns sa stii!

"Fratele meu este un om neimplicat politic, a botezat, dar asta nu i-a folosit lui Bercea Mondial la nimic. Constatati ca i-a folosit la ceva?"

Traian Basescu, despre condamnarea lui Bercea Mondial (2011)

2. Mircea Basescu vorbeste despre interventia pentru un infractor si posibila influentare a unor judecatori

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Hai sa vedem cum il scapam pe tata...

MIRCEA BASESCU: Mai trebuie sa....trebuie sa...

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Trebuie...cand mai trebuie ma nene ca l-a condamnat

MIRCEA BASESCU: Eu asta si doream sa se ajunga la...

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Sa-l condamne?

MIRCEA BASESCU: Sa-l condamne la 1 an.

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Stii cand matale mi-ai zis ca-l condamna la 10 luni sau la 1 an, nu mi-ai zis matele asa?

MIRCEA BASESCU: Nu ti-am zis eu asa?

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Si, ia uite, la cat l-a condamnat!

MIRCEA BASESCU: Pai asa era tot mersul facut...sa-l condamne, cat a stat pana acuma si gata...

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Nu stiu ce sa facem, ca nu mai o ducem... Prima si prima data cand a venit la noi, stii ce ne-a zis? Ca l-ai trimis matale ca sa vina el, ca sa ia alea, ca sa te forteze el pe matale, sa fii matale mai obligat, ca sa ii dai drumul lui tata.

MIRCEA BASESCU: Eee....eu am facut tot ce am putut.

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Stai sa-ti zic...cand l-ai trimis matale sa ia aia 350.000... I-am adus alea ...v-am adus alea si dupa aceea v-am mai adus aia 250.000... Si cand i-am dus pe aia 250.000, stii ce mi-a zis? Ca matale deja ai dat un milion de euro ca sa-l scapi ... si acuma? Uita-te manca-ti-as...7 ani jumatate!

Nota. De pe inregistrare nu rezulta ca Mircea Basescu sa fi pronuntat numele unor judecatori sau magistrati pentru care sa fi fost destinati banii

Mircea Basescu sustine ca presedintele stie despre caz

Mircea Basescu sustine ca presedintele stie despre caz

Foto: captura Antena 3

3. Mircea Basescu promite ca va vorbi despre cazul lui Bercea Mondial cu presedintele Traian Basescu:

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Domnu' comandant...aici nu e vorba de avocata, aici nu e vorba de judecator, aici e vorba de ...politica...ca e finu' lu' BASESCU si sa dam din asta in ala... dar eu ce zic manca-ti-as... sa va duceti sa-l scoateti....ca moare ala acolo, ma nene ma !

MIRCEA BASESCU: Deci...eu ce mai sper...nu-i vorba de....

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondial: Dar cu Traian nu ai vorbit, manca-ti-as? De cu nu-i spui lu' Traian? La Traian de ce nu trimiti, sa faca el acolo?

MIRCEA BASESCU: Stie ma! Crezi tu ca nu stie!!!!

Intr-un alt context, Mircea Basescu ii promite fiului lui Bercea ca va merge "sambata sau duminica la presedinte"

Inregistrarile au fost difuzate miercuri, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Traian Basescu, in 2009, dupa ce numele fratelui sau a fost legat de un scandal privind afacerile cu armament: "Daca fratele meu se mai baga in vreo firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez"

Presedintele Traian Basescu s-a autoironizat in 2009 referindu-se la candidatura sa si afacerea cu armament a fratelui sau: "Sa stiti ca daca frate-meu se mai baga in vreo firma din asta dubioasa, eu pot sa nu mai candidez", a afirmat seful statului. Traian Basescu a adaugat: "de dusmani te poti apara, dar e greu sa te aperi de propriul tau frate", transmite Realitatea Tv.

Administratia Prezidentiala a raspuns informatiilor privind implicarea fratelui presedintelui, Mircea Basescu, in afaceri cu armament. "Presedintele Traian Basescu regreta ca un membru al familiei sale este actionar al unei firme cu activitati legate de domeniul militar", se spune in comunicatul Palatului Cotroceni. Presedintele a multumit "mass-media pentru semnalarea acestui caz si regreta situatia creata".

Avocatul Pavel Abraham, care ii reprezinta pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, si pe ginerele acestuia, Marius Constantin, in dosarul in care sunt cercetati pentru presupusa santajare a lui Mircea Basescu, a adus, vineri, la DNA Constanta, doua inregistrari audio-video ce urmeaza sa fie evaluate de catre procurorii anticoruptie si, "in raport de concluziile lor sa se ia masuri in consecinta", transmite Mediafax.

"Este vorba despre doua inregistrari, audio si video in care apar aspecte legate de aceasta cauza si care, in viziunea noastra, contracareaza ceea ce s-a spus in parte pana acum. Apar persoanele la care s-a facut referire. (...) In discutie este implicat si domnia sa (Mircea Basescu - n.r.) dar ce spune nu putem preciza. Eu zic sa lasam anchetatorii sa evalueze probele si dupa aceea sunt convins ca veti vedea si consecinte practice, pe care dansii le vor lua potrivit legii", a spus Pavel Abraham la iesirea din sediul DNA.

"Din datele pe care le am, dar nu sunt expert ca sa stiu in mod cert, sunt facute in 20 si 26 februarie 2012, sau 2013. Cu siguranta nu sunt din acest an. Dar nu sunt expert, v-am spus. Anchetatorii urmeaza sa verifice daca sunt autentice. (...) S-ar parea, din ce a promis Florin Anghel, ca ar mai exista asemenea inregistrari. Eu nu pot sa ma pronunt. Ce mi-a prezentat si a fost de acord sa le difuzez, le-am difuzat. Parchetului, bineinteles. (...) Sunt probe foarte compromitatoare, asta-i parerea mea", a declarat Pavel Abraham.

Avocatul a mai spus ca in aceste inregistrari ar aparea si numele presedintelui Traian Basescu.

"Domnia sa (presedintele Traian Basescu - n.r.) nu a fost prezent niciodata la asemenea discutii, dar numele poate ca a fost pomenit intr-un context in aceasta cauza. (...) In contextul general al inregistrarilor este vehiculat si numele domniei sale, in calitatea de presedinte al Romaniei".

Joi, procurorii DNA Constanta au dispus inceperea urmaririi penale in cazul lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, pentru trei infractiuni de santaj, barbatul fiind cercetat in dosarul presupusei santajari a lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu.