Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca exista o decizie recenta a Curtii Constitutionale care ar permite cercetarea presedintelui Traian Basescu inca din perioada mandatului.

"Eu am vazut o decizie foarte recenta a Curtii Constitutionale care spunea ca nu are imunitate ( presedintele Basescu-n.r.) decat asa cum au parlamentarii, deci probabil ca, pe baza acestei decizii, va putea fi cercetat in dosarul Nana", a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.

Seful Guvernului a adaugat ca decizia CCR "tocmai a fost publicata" si e "o stire de ultima ora".

"Nu spune ca presedintele nu are imunitate, spune un lucru esential care pana nu a fost spus niciodata si a fost o chestiune de o disputa intre juristi, nu era o chestie politica. Unii juristi spuneau ca are imunitate totala, altii (...) ca are imunitate exact ca si parlamentarii, adica nu poate fi arestat si are imunitate pentru declaratii politice. Ori CCR, daca am citit bine ultima decizie, spune foarte clar acest lucru: ca are exact aceeasi imunitate ca si parlamentarii. (...) Deci acum decizia, sigur, in 45 de zile, este general obligatorie pentru viitor si se aplica de catre institutiile care trebuie sa aplice legea. O sa vedem, e o stire de ultima ora. Eu nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu am apucat sa vorbesc si cu alti constitutionalisti", a explicat premierul la Romania TV.

Ponta a mai adaugat ca presedintele Basescu, desi mai are cateva luni de mandat, nu doreste sa demisioneze pentru ca "ii este frica de justitie".

Ponta: Daca Morar ramanea seful DNA, Basescu statea linistit

Premierul Victor Ponta a mai declarat la Romania TV ca presedintele Traian Basescu "a stat linistit" cata vreme seful Directiei Nationale Anticoruptie a fost Daniel Morar.

"Cat timp a fost Daniel Morar seful DNA, domnul presedinte Basescu a stat linistit. Nu s-ar fi intamplat niciodata nimic, nici cu fratele cu Mircea Basescu, nici cu Blejnar, nici cu altii. Uite ca lucrurile s-au mai schimbat si domnul Basescu spune: 'stai ca nu mai e Morar acolo care sa ma protejeze si mai bine sa mai stau presedinte ca nu se stie ce se intampla!'. Asta e interpretarea mea", a explicat Ponta, comentand faptul ca seful statului nu demisioneaza in ciuda scandalului in care este implicat fratele sau Mircea Basescu, potrivit Agerpres.

Premierul a mai adaugat ca Guvernul nu face nicio interventie in justitie, iar CSM, Inalta Curte sau Parchetul General isi vor da in aceasta perioada "examenul de independenta".

"Guvernul nu face altceva in ceea ce priveste justitia decat sa asigure masurile de infrastructura si functionale (..) noi asiguram resursele pentru salarii, pentru functionarea instantelor nu exista nicio alta interventie a Guvernului si nici n-ar fi bine sa existe. CSM, Inalta Curte, Parchetul General, acum, in fata acestei situatii fara precedent isi vor da, din punctul meu de vedere, examenul de independenta. (..) Mandatul se apropie de final, iar teama pe care o are domnul presedinte Basescu este deja irationala si il impiedica sa ia decizii pe care altfel cu siguranta orice om rational le-ar fi luat", a mai spus Victor Ponta.