Invitat la emisiunea "Jocuri de putere" de la Realitatea TV, moderata de Rares Bogdan, presedintele PNL Klaus Iohannis a vorbit despre posibila sa candidatura in cursa pentru Cotroceni, despre declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu, dar si despre o posibila colaborare cu Victor Ponta.

Klaus Iohannis la Realitatea TVFoto: Captura Realitatea TV

Despre posibila candidatura la presedintia Romaniei:

"Eu doresc sa castig presedintia Romaniei. Eu am intrat cu foarte mult optimism in campanie. Din momentul in care am considerat ca pot sa intru in aceasta cursa am evaluat sansele si sunt convins ca daca voi fi desemnat voi castiga presedintia Romaniei. Ma bazez pe date, pe atitudinea mea, pe dorintele oamenilor si pe o echipa foarte buna. Intotdeauna se vorbeste de o batalie electorala, dar eu vreau sa avem si altceva. Vreau sa prezint oamenilor gandirea mea despre cum vreau sa actioneze presedintele si sa relationeze cu institutiile statului".

Despre declaratiile presedintelui Traian Basescu privind "dezbracarea publica" a unora dintre candidati:

"Mi se pare o intentie exceptional de buna. In mod natural, presedintele are toate informatiile despre ce se intampla in Romania. Mi se pare corect ca la sfarsit de mandat sa vina si sa spuna daca sunt informatii interesante pentru populatie. Eu nu am de ce sa ma tem si nu am nimic de ascuns. Daca asa se va intampla este posibil sa avem surprize destul de importante pentru campania electorala".

Despre faptul ca este vazut mai mult ca un administrator decat ca un politician:

"Majoritatea timpului petrecut in spatiul public am fost administrator, insa cred ca este bine sa vedem si partea politica. Oricat de priceput ar fi cineva la administratie mai intai trebuie sa ajunga in pozitia in care sa decida ce face administratia. Majoritatea vor vedea si latura mea politica. Cineva care a reusit fara un partid in spate si prin exemplul propriu sa atraga voturi dintr-o intreaga zona - cu toata modestia - denota ceva politic mai degraba decat administrativ. Faptul ca in Sibiu s-a putut face ceea ce s-a facut, acest lucru se poate face pentru toata tara noastra. Sunt convins de acest lucru si sper sa am sansa sa dovedesc ca asa ceva se poate".

Despre o eventuala colaborare Iohannis presedinte - Ponta premier:

"Sunt pregatit sa lucrez cu Victor Ponta ca premier. Mai devreme sau mai tarziu aceasta colaborare, nu coabitare, este obligatorie. Oricine este presedinte si oricine este premier, acestia sunt obligati sa colaboreze. Daca eu as ajunge la Cotroceni, iar Ponta ar ramane la Palatul Victoria atunci am avea o colaborare institutional corecta".

Despre Catalin Predoiu:

"In cazul in care Catalin Predoiu nu va fi nominalizat candidat el va ramane in mod natural in echipa noastra a ACL si va merge mai departe in campania electorala. Putem sa ne gandim si mai departe de prezidentiale, dar nu putem sa facem acum un guvern. Chiar daca castiga candidatul dreptei prezidentialele, guvernul nu se va schimba. Aceasta schimbare se va produce cel mai tarziu in 2016 cand vom avea parlamentarele".

Despre sefii SRI si SIE:

"Cred ca este un pic devreme sa discutam acum si nici nu este asa important daca avem un director de servicii din opozitie sau nu. Acolo trebuie sa avem o persoana echidistanta si o persoana care pune profesionalismul inaintea politicianismului. Oamenii aceia trebuie lasati sa-si faca treaba in liniste pentru Romania".

Reprosuri pentru PSD si Victor Ponta:

"PSD si guvernul Victor Ponta se comporta asa cum ne-am temut ca se va comporta cand va reveni la putere: acapareaza puterea, vrea sa acapareze media, vrea sa acapareze mult mai mult decat trebuie sa controleze un partid politic, pe fondul unei guvernari din care nu intelegem mare lucru".

Despre faptul ca nu este crestin ortodox ci protestant:

"Nu ma simt dezavantajat si nici amenintat. Este o problema mare ca se discuta de religie intr-o campanie electorala. Este pacat ca au aparut politicieni tineri care se fac ca n-au citit o carte de istorie si poate chiar n-au citit. Suntem in situatia fericita ca am ajuns in secolul XXI, cand in toate Constitutiile statelor democrate scrie ca nimeni nu poate sa fie discriminat din cauza religiei. Problema nu este a mea ca sunt etnic german si protestant, ci a domnului Ponta si a anturajului care au indraznit in 2014 sa introduca aceasta tema in campania electorala".

Despre incompatibilitate si ANI:

"Eu nu am niciun fel de problema cu justitia. ANI a intocmai un raport prin care a sustinut ca sunt incompatibil: pentru ca eram primar si reprezentantul Sibiului in societatea regionala de apa-canal. ANI nu cunoaste termenul de regional. ANI a considerat ca exista o incompatibilitate, am atacat raportul ANI in instanta, prima instanta, Curtea de Apel, mi-a dat dreptate 100%. ANI a facut apel la Inalta Curte, care va judeca acest dosar, probabil in 2015 sau 2016. Nu sunt incompatibil. Nu exista nicio sansa sa am un termen asa de repede si nicio sansa sa pierd procesul".

Despre candidatura la presedintie a Monicai Macovei:

"In mod paradoxal cred ca daca este asa cum se aude ca doamna Monica Macovei vrea sa candideze va afecta in mod semnificativ sansele PMP".

Despre Crin Antonescu:

Nu am mai vorbit cu domnul Crin Antonescu. Se pare ca este in concediu. Cred ca daca voi candida se va implica in campanie si ma va sustine.