Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a declarat luni la Adevarul Live, ca bunurile indisponibilizate potrivit deciziei magistratilor in dosarul ICA, inclusiv sediul Antena 3, urmeaza sa treaca in proprietatea statului, Ministerul Finantelor urmand sa faca executarea efectiva. "DNA va urmari, va verifica cum se face aceasta executie. Cind vom constata ca executarea nu s-a efectuat, atunci avem atributii in a deschide dosare penale", a declarat sefa DNA, subliniind ca Antena 3 nu are calitate in dosar si ca e doar chiriasa in cladirea confiscata, imobilul apartinand Grivco.

Laura Codruta Kovesi la Adevarul LIVEFoto: Captura B1TV

Interviul vine in contextul in care vineri, 8 august 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare cu executare in dosarul privatizarii ICA. Totodata, instanta a hotarat sa-i confiste mai multe terenuri si cladiri, intre care si sediul televiziunii Antena 3.

Principalele declaratii ale procurorului-sef al DNA:

  • Bunuri indisponibilizate: sechestre puse pe imobile, conturi bancare, pe care instanta a dispus ca trebuie trecute in posesia statului.
  • Ministerul Finantelor trebuie sa puna in executare aceasta decizie.
  • Toate aceste imobile vor trece in proprietatea statului. Contractul de inchiriere, in cazul in care exista, poate fi prelungit de stat sau nu.
  • Si anumite imobile care apartineau unei societati comerciale - s-a pus masura de indisponibilizare, care se va face de DNA prin intermediul ANAF.
  • Minuta sentintei este publica.
  • La fel si in cazul imobilului in care functioneaza o televiziune.
  • Indisponibilizare inseamna ca DNA va pune in executare dispozitia instantei: Vom identifica conturile, imobilelele, vom intocmi procese verbale. Executarea efectiva nu o face DNA, ci de institutiile cu atributii
  • Executarea efectiva o va face Ministerul Finantelor.
  • DNA va urmari, va verifica cum se face aceasta executie.
  • Cind vom constata ca executarea nu s-a efectuat, atunci avem atributii in a deschide dosare penale.
  • Antena 3 nu are calitate in dosar.
  • Antena 3 e chiriasa in cladirea care apartine Grivco.
  • Antena 3 nu a fost trimisa in judecata in acest dosar.
  • Exista posibilitatea ca noul proprietar sa continue inchirierea. In acest dosar a fost condamnat Dan Voiculescu. Mai sunt si alte dosare infractiuni de santaj in care Voiculescu e audiat. Voiculescu a precizat de fiecare data la audieri ca nu are nici o legatura cu Antena 3.
  • DNA nu are atributii executare efectiva, ci atributii de indisponibilizare.
  • Executarea efectiva nu-l face DNA pentru ca nu are atributii.

Q: Daca ANAF negociaza cu Antena 3 prelungirea contractului de inchirere, DNA poate interveni daca suma e prea mica?

A: Pe noi ne intereseaza ca prejudiciul sa fie recuperat. Cind imobilele vor fi trecute in proprietatea statului, atributiile DNA se opresc. Nu e treaba DNA daca acest contract de inchiriere intre Antena 3 si Grivco va fi sau nu prelungit, daca nu apar fapte de coruptie.

Q: Cum s-a ajuns la 60 milioane euro?

A: S-au facut expertize. Instanta a considerat ca reprezinta prejudiciul real.

Q: De ce a luat Dan Voiculescu 10 ani, dublu fata de decizia data anterior in dosar?

A: Individualizarea pedepsei se face de catre judecatori. DNA a facut apel din cauza pedepsei pe care am considerat-o prea mica la Tribunal.

  • Sase ani nu mi se pare o viteza nefireasca. Apelul este o cale de atac in care nu se administreaza probe ca in prima instanta. Nu au fost invocate probe noi. Au fost foarte multe amanari. Mi se pare ca judecatorii au respectat legea.
  • Cred ca au fost foarte multe momente care au influentat mersul procesului, inclusiv demisiile lui Dan Voiculescu din Parlament. Sint momente importante, pentru ca s-au schimbat completele.
  • Cred ca dosarul facut vizavi de judecatorul Mustata a grabit procesul.
  • Cind noul Cod de procedura penala a intrat in vigoare, s-au accelerat toate procesele penale. El prevede proceduri mai stricte.
  • Daca nu intrau noile Coduri in vigoare, mai existau si alte cai de atac, si alte proceduri la indemina.
  • Noile coduri prevad alte termene de prescriere si exista riscul ca in 2014 sa se prescrie faptele. Nu cred ca trebuie sa stam cu dosarele pina in ziua prescrierii.
  • Cred ca e important ca toate aceste dosare in care sint implicate persoane care au ocupat functii importante in stat trebuie sa fie judecate cu celeritate.
  • S-au facut foarte multe emisiuni la Antena 3 in care s-au facut atacuri la adresa magistratilor. Cred ca o problema a sistemului este: cine-i apara pe judecatori?
  • Judecatorii nu au o institutie serioasa in spate care sa-i apere. CSM nu a existat in acest caz. Am vazut adevarate linsaje in acest dosar, iar CSM si CNA nu au intervenit.
  • Eu cred ca CSM si CNA trebuie sa-si indeplineasca rolul pe care il au prin lege. Cred ca rolul lor trebuie sa fie mult mai activ.
  • Ca magistrat nu ai tmpul fizic necesar sa stai sa te uiti toata ziua la televizor, sa iti notezi ce spun jurnalistii despre tine, si sa dai a doua zi comunicate de presa.
  • Judecatorii sunt lasati fara orice fel de aparare daca CSM nu intervine.
  • Supozitia plecarii din tara si-o pune fiecare procuror care deschide un caz si fiecare judecator care judeca un dosar. Exista anumite instrumente, cand exista suspiciuni, indicii - controlul judiciar - pentru a impidica plecarea din tara.

Q: Ce faceti daca Antena 3 cheama lumea sa se plimba in fata sediului DNA?

A: Acest lucru se intampla foarte frecvent. Au venit oamenii in alte dosare sa strige in fata DNA. Nu ne deranjeaza. Doar sa aiba autorizatii. E o tara libera, oricine poate sa vina sa protesteze, atata timp cat are autorizatie. Va asigur ca nu ne impresioneaza deloc.

Q: DNA a inceput numeroase dosare in care sunt vizati baronii din teritoriu. Au aparut acuze de instrument politic in an electoral. Cum comentati?

A: Poate daca se orienteaza infractorii sa comita infractiuni dupa anul electoral. Pentru noi nu conteaza ca este an electoral, justitia este independenta, noi ne facem treaba indiferent de ce se intampla pe scena politica.

Am avut o colaborarea foarte buna cu SRI in dosarul lui Voiculescu, si avem si in alte dosare.

Noi sintem de obicei sesizati de SRI, dar sint multe sesizari care ne vin de la cetateni, foarte mutle denunturi cu privire la sefi de CJ, parlamentari, directori de institutii, secretari de stat.

Am fost acuzati ca facem anchete cu privire la persoane dintr-un anumit partid. Realitatea a infirmat aceste acuzatii, avem anchete si dosare cu persoane din toate partidele. Nu avem nici un fel de legatura cu spatiul politic.

Q: Nicusor Constatinescu are acum mandat de arestare. Stiti unde se afla?

A: Parea ca este in SUA la ultimele informatii. Vineri au fost transmise catre Tribunal formalitatile pentru a fi dat in urmarire internationala. Urmeaza ca autoritatile din SUA sa puna in aplicare acest mandat.

Q: S-au deschis 4 dosare privind contractele cu Microsoft si EADS. Multi vorbesc de un cutremur in lumea politica. In aceste dosare ati inceput sa stabiliti si invinuitii?

A: Sesizarea Corpului de control a vizat citeva acte aditionale. Procurorul de caz a cercetat si contractul initial. S-a inceput urmarirea penala fata de fapte. Pina acum informatiile sint ca o suma in jur de 60 milioane de euro (nu pot da o suma exacta) s-a dat mita. Nu e inceputa urmarirea penala fata de persoane.

Sint foarte multe comisii rogatorii in curs catre institutii din alte state. Cind vom primi raspunsurile de la institutii financiare si autoritati judiciare, vom avea mai multe date. Au fost tranzactii finaciare prin conturi din strainatate si prin off-shore-uri.

Q: Antena 3, acolo sinteti inamicul public nr. 1. Pe site-ul A3 a aparut ca DNA isi face propriul serviciu secret. Investitia va costa statul roman 3 milioane anual.

A: Nu e prima data cind aflam acest tip de informatii neadevarate. Acea HG care vizeaza 50 de politisti judiciari noi la DNA face parte dintr-un proiect care vizeaza extinderea numarului de politisti care lucreaza la DNA pe care sa-i folosim in cazul confiscarilor extinse si in alte zone. Nu e vorba de politisti noi, ci vom prelua 50 de politisti deja existenti.

In primele 6 luni ale anului, DNA a indisponibilizat bunuri de circa 52 de milioane euro, mai mult decit dublul bugetului.

Anul trecut am indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro.

Cum se executa sechrestrele puse de DNA. Din analizele publice, doar 5% din bunurile confiscate se executa efectiv. ANAF a spus public ca a crescut la 8 sau 18%. ANAF nu le executa.

Noi am deschis un dialog cu presedintele ANAF. Nici 8%, nici 18% nu ne multumeste. Ar trebui sa fie 100%.

Niciun fel de explicatie nu poate fi plauzibila cind nu executi 300 milioane de euro. Daca anul trecut bunurile erau executate, se asigura o treime din bugetul Sanatatii.

Q: Nu va puteti intoarce impotriva ANAF?

A: Din acest an urmarim si modul in care se executa sentintele. Va asigur ca urmarim cu foarte mare atentie.

Q: Revenind la Voiculescu, mai sint dosarul RCS-RDS si cel mai nou cu santaj. In ce stadiu sint?

A: Primul dosar, cel cu directorul A3 a fost trimis in judecata. Al doilea, cu Voiculescu suspectat de santaj, e in investigatie la DNA, speram ca va fi finalizat cit mai curind.

A crescut numarul persoanelor fizice care sesizeaza DNA. Sint foarte multi avocati care vin cu clienti si care ii incurajeaza sa denunte fapte de coruptie.