Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Antena 3, ca nu s-a discutat niciodata la Bruxelles posibilitatea ca Romania sa primeasca portofoliul de comisar european pentru ajutor umanitar, aceasat informatie fiind "o facatura din Romania". Totodata, premierul la reluat acuzatiile la adresa presedintelui Traian Basescu, reprosandu-i ca, din cauza actiunilor sale la Bruxelles privind nominalizarea Corinei Cretu, Romania ar putea sa piarda postul de comisar pentru Politici Regionale. Seful Guvernului a catalogat actiunile presedintelui drept "realmente acte de tradare a Romaniei".

Victor Ponta, la Sinteza ZileiFoto: Captura Antena 3

Ponta: Peste 5 ani de zile ma vad asigurand presedintia Uniunii Europene. E un vis pe care vreau sa-l impartasesc cu domnul Iurie Leanca, premierul Republicii Moldova.

Declaratii Victor Ponta:

Despre disputa cu privire la propunerile pentru comisar european

  • Sambata dl Basescu a aflat ca putem sa luam un portofoliu foarte bun, i-a pus pe dl Iohannis si pe dl Blaga sa scrie pentru ca Romania sa nu primeasca portofoliul foarte bun.
  • Dl Juncker a avut o discutie cu dna Cretu si cu dl Ciolos. Urmeaza ca maine sa anunte numele si saptamana viitoare portofoliile.
  • Batalia politica interna. Din cele 28 de tari, in 27, cu exceptia Romania, toata lumea - presedinte, guvern, prim-ministru, opozitie - s-a dus si a zis noi suntem uniti ca sa primim un portofoliu bun. Singura tara care a obtinut un portofoliu foarte bun pentru un comisar respectabil si care a fost atacata din interior e Romania
  • Am toate sperantele ca influenta aceasta si soparlele bagate din tara sa nu aiba efect si sa avem un portofoliu important.
  • Niciodata, in niciun fel - si astazi mi s-a confirmat acest lucru, i s-a confirmat si doamnei Cretu - niciodata nu s-a vorbit ca Romania sa primeasca portofoliul de ajutor umanitar. Este o facatura din Romania
  • Pana la urma dna Cretu - si azi am vorbit, nu e o problema de persoana - si azi am vorbit. Mi-a zis: "Daca problema sunt eu..." Daca puteam sa luam Agricultura pentru dl Ciolos, o luam.
  • Din punctul meu de vedere, acestea (actiunile lui Basescu privind propunerile - n.red.) sunt realmente acte de tradare a Romaniei. Cred ca e obligatia mea ca pana in ultima secunda sa nu ma dau batut.
  • Eu as vrea sa vedem sa se rezolve bine situatia cu comisarii.
  • Eu am avut discutia cu dl Juncker in iulie, doua discutii consecutive. La a doua mi-a zis: "Victore, nu Agricultura". I-am zis ca ii trimis si propunerea pentru Agricultura. Mi-a spus "Bine, dar tine cont de amenintarea cu respingerea Comisiei daca nu se indeplineste cota de femei".

Despre criza din Ucraina

  • Declaratia presedintelui privind acordarea de arme Ucrainei, un gest de iresponsabilitate, un lucru foarte grav.
  • Nu poti sa spui despre un personaj de pe scena internationala ca este "bolnav", asta tine de regulile diplomatice.
  • In momentul in care ai o functie cu asemenea grad de reprezentare, trebuie sa fii sigura ca vorbesti in numele celor 20 de milioane de romani. Credeti ca 20 de milioane de romani vor sa spuna "ala este nebun, ala este bolnav, ala este slab".

Despre vizita in China

  • (Care a fost miza vizitei?) Vrei sa facem un proiect, facem o procedura stricta.
  • Romania are acum un parteneriat strategic cu China. Barack Obama merge in China, dna Merkel merge in China, va fi si un summit UE-China.
  • Am semnat memorandumuri, am dat druml la studii de fezabilitate.

Despre situatia economica

  • Incercam sa indreptam ce a mai ramas la partea de pensii, este vorba despre grefieri si despre personalul aeronautic.

Victor Ponta

despre Monica Macovei: "Un dusman al Romaniei"

despre Elena Basescu: "Un Traian Basescu in fusta"

despre Calin Popescu Tariceanu: "Un om politic tare pe care tot timpul l-am admirat"

despre Klaus Iohannis: "O prestatie jalnica in campanie... Este omul lui Basescu"

Intrebat de moderator "cati oameni apropiati de Traian Basescu vor pleca dupa el?", premierul spune ca "este vorba de respectarea unor termene legale si nu vrea sa imite sistemul abuziv al lui Basescu", dar ca va lucra sa inlature modul de lucru al "sistemului Basescu".