Fostul director al Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a declarat joi la Europa FM ca printre miile de europeni care au imbratisat doctrina gruparii teroriste Statul Islamic se afla si un roman care a plecat catre zonele in care opereaza aceasta.

Fostul sef al spionajului romanesc a mai afirmat ca desi este clar ca acesta a parasit tara, nu se stie cu certitudine unde anume se afla la ora actuala.

"A fost la un moment dat un roman la care nu a fost foarte clar daca s-a dus, nu s-a dus, a ajuns pana la urma. Stim ca aplecat din Romania cu intentia sa ajunga, nu stim daca a ajuns, ce a facut, pentru ca nimeni nu poate sa urmareasca foarte bine orice miscare a oricarui cetatean roman, ca suntem prea multi si calatorim foarte mult. Pentru Romania nu este un pericol legat de reintoarcerea unui roman, daca se confirma", a declarat Melescanu.

<

Intrebat daca autoritatile romane nu ar trebui sa stie daca s-a intors deja in tara, fostul sef SIE a aratat ca "cine trebuie, stie, nu e nicio problema".

"Adevaratul pericol este (...) ca foarte multi sunt din tarile balcanice, foarte multi sunt din UE, sunt oameni care pe teritorul nostru pot intra oricand, fara nicio viza, fara niciun fel de probleme, care circula, ceea ce poate sa prezinte un risc la adresa securitatii noastru, nu faptul ca noi nu avem roamni acolo care sa se intoarca acasa, o cifra semnificativa care sa constituie un pericol. Eu am auzit doar de o singura persoana care nu se stie foarte bine pana la urma ce a facut, dar eu vorbesc de faptul ca din alte tari sunt mii care se intorc si acesti mii pot sa fie intotdeauna preocupati de a duce inainte lupta jihadului pe teritoiul altei tari, inclusiv a Romaniei", a explicat Teodor Melescanu.