Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, invitat la B1TV, ca este dispus sa participe inaintea primului tur de scrutin la o dezbatere la care sa fie prezenti toti cei 14 candidati, precizand ca va comunica acest lucru si Institutului pentru Politici Publice care l-a invitat la o confruntare alaturi de primii sase candidati la prezidentiale, asa cum sunt clasati in sondajele de opinie.

Victor Ponta la B1 TVFoto: Captura B1TV

"Particip la orice dezbatere la care sunt toti cei 14 candidati din doua motive de bun simt. Unu: ca nu stie nimeni cine sunt primii sase. Avem niste sondaje, unele le recunoastem, altele nu. Sondajul nu este un element obiectiv. In al doilea rand, pe mine ma intereseaza in turul doi sa incerc sa fiu presedinte si pentru alegatorii domnului Diaconescu si pentru alegatorii doamnei Udrea si pentru alegatorii domnului Hunor Kelemen ca, daca vreau sa fiu presedinte, nu vreau sa fiu presedinte doar pentru cei 50 si ceva la suta care eventual ma vor vota. Spre deosebire de Traian Basescu, nu vreau sa fiu un presedinte care dezbina", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul a sustinut ca a lansat deja invitatia pentru cel cu care se va confrunta in turul al doilea, de a avea patru dezbateri.

"Ideea cu patru dezbateri e de la cele patru teme principale care apartin presedintelui si de la cele patru televiziuni de stiri care ar putea sa le organizeze - B1, Antena 3, RTV si Realitatea", a precizat Ponta, adaugand ca cele patru teme de dezbatere se refera la politica externa, securitatea nationala, economia si sistemul constitutional.

Amintim ca Institutul pentru Politici Publice (IPP), care a propus organizarea unei dezbateri intre principalii candidati la prezidentiale in data de miercuri 29 octombrie, la Palatul Parlamentului, anunta vineri ca Victor Ponta a ramas singurul candidat care nu a raspuns pana in acest moment propunerii. IPP solicita public liderului PSD sa formuleze un raspuns ferm pana duminica.

Candidatul PSD la alegerile prezidentiale Victor Ponta a mai declarat vineri seara ca aceasta campanie electorala s-a concentrat pana acum pe votul negativ, fiind astfel o campanie "tipica in sens negativ".

Intrebat daca acesata campanie electorala este una atipica, avand in vedere ca s-a discutat foarte putin despre proiectele proezidentiabililor, premierul Victor Ponta a declarat: "Campania nu e atipica, e tipica in sens negativ. Am mers in tara si an fara si am discutat despre ce vreau sa fac ca presedinte. O parte dintre contracandidati, in special Iohannis si Udrea au incercat sa faca un gen de campanie si acum asteapta sa castige DNA-ul alegerile pentru Iohannis".

"Toate energiile se canalizeaza spre votul negativ: nimeni nu spune de ce e bun domnul Iohannis, spun de ce nu e bun Victor Ponta. Vreau sa fiu un presedinte care sa nu fie prezent in viata partidelor, care sa medieze intre puterile statului. Treburile de zi cu zi ale statului sunt treburile Guvernului. Presedintele are doua variante: il spijina pe premier sau sta deoparte", a adaugat liderul PSD.

Ponta a mai afirmat ca tinta PSD la primul tur al prezidentialelor este 37,5%, scorul pe care partidul l-a luat la europarlamentare.

"In primul tur al alegerilor prezidentiale tinta noastra este potentialul Aliantei (PSD-UNPR-PC- n.r.) si anume 37,5, cat am luat la europarlamentare in urma cu cateva luni. Ca va fi mai mult, e bine. Ca va fi mai putin, nu e bine", a spus Ponta, adaugand ca pentru al doilea tur de scrutin se bazeaza pe voturile tuturor celor 12 candidati care nu intra in aceasta etapa a alegerilor.