Bugetul statului pe anul 2015 nu va fi prezentat presedintelui Traian Basescu, ci va fi insusit de noul premier si promulgat de noul presedinte, potrivit ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a declarat marti, la Realitatea TV, ca amanarea prezentarii bugetului s-a mai intamplat si in alti ani cand au avut loc alegeri si nu ar fi normal ca actualul premier, care candideaza pentru presedintia Romaniei, sa isi insuseasca un buget care va trebui administrat de un alt premier, transmite Agerpres.

Referindu-se la intalnirea din luna iulie a acestui an de la Palatul Cotroceni pe marginea masurii de reducere a CAS, cand presedintele a cerut premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor Publice sa ii fie prezentat bugetul pe 2015 pana in luna noiembrie, Ioana-Maria Petrescu a explicat ca, la acel moment, Victor Ponta nu isi anuntase candidatura la Presedintie.

"Daca domnia sa nu ar fi candidat pentru Presedintie, normal, ca orice prim-ministru, ar fi prezentat acest buget in noiembrie", a spus Petrescu, care a adaugat, ca, in conditiile in care Victor Ponta candideaza si s-ar putea sa fie un alt premier, s-a luat decizia sa nu isi insuseasca un buget care va trebui administrat de alt premier.

"Si in alte cazuri in care au fost alegeri si putea sa rezulte alt premier s-a amanat bugetul, pentru ca acel buget sa fie insusit de noul Guvern. Nu este un lucru nou, mi se pare extrem de normal ca un nou premier sa isi insuseasca acest buget, pentru ca el va fi cel care il va administra (...) Nu mi se pare normal ca un premier care pleaca sa faca liniile de buget si sa creioneze politica economica pe fiecare minister si un nou premier sa preia acel buget facut de altcineva", a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Intrebata despre intalnirea din vara de la Palatul Cotroceni, Ioana-Maria Petrescu a spus ca a fost o intalnire inutila, pentru ca era un razboi politic.

"Cred ca masura de reducere a CAS a fost foarte mult politizata si nu era cazul sa aiba loc discutia de la Palatul Cotroceni', a mentionat Petrescu.

Ministrul Finantelor a mai spus ca in acest moment nu exista un draft (schita, proiect - n.r.) de buget pentru 2015 si se fac doar estimari despre cat se poate colecta anul viitor, care sunt cheltuielile, fara a se face alocari pe diferite bugete.