Co-presedintele Partidului National Liberal Alina Gorghiu a declarat sambata seara, invitata la Antena 3, ca alegerea sa la sefia formatiunii nu a fost un aranjament, precum au acuzat unii jurnalisti, ci un rezultat natural al faptului ca liberalii au invatat nu doar din infrangeri, ci si din victoria castigata in alegerile din 16 noiembrie, iar lectia a fost "nevoia de resetare", nevoia aducerii in frunte a unui om tanar, cu un discurs proaspat.

Alina Gorghiu, la Antena 3Foto: Captura Antena 3

Principalele declaratii ale Alinei Gorghiu:

  • Dl presedinte Basescu m-a comparat, cand am citit raportul Ridzi in Parlament, cu Ana Pauker. Tin minte ca m-a usturat, m-a durut eticheta nedreapta. Cred ca e la fel in cazul jurnalistilor al caror acces este refuzat de omul care ocupa efemer locul de la Cotroceni (referindu-se la faptul ca Mircea Badea nu ar fi fost primit la Cotroceni pentru conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu de sambata - n.red.).
  • (Intrebata de Cristina Topescu despre posibilitatea ca T. Basescu sa devina premier, cu sustinerea PNL - n.red.) Nimeni in PNL nu si-a pus problema indeplinirii functiei de premier de catre Traian Basescu. Din partea PNL exista un premier desemnat, este vorba despre Catalin Predoiu.
  • (Despre numirea sa in fruntea PNL- n.red.) Este o mare sansa, o onoare, o reponsabilitate, o raspundere mare dar nu o povara.
  • Suntem partidul care pentru prima data a reusit sa dea presedintele Romaniei. avem in optiunile electoratului peste 40%, in mare parte gratie lui Klaus Iohannis si programului sau. Incercam sa ducem pana la capat procesul asta de receptare a tuturor mesajelor din partea electoratului.
  • De multe ori bagajul politic poate sa fie o povara, cel putin in contextul alegerilor din 16 noiembrie. 
  • Situatia este delicata in politica, nu exista drum fara maracinis.
  • Fuziunea cu PDL cred eu ca in perspectiva a fost un compromis sanator. Sunt oameni, din orice partid politic, care au creat durere unor categorii socio-electorale, care trebuie sa faca pasul inapoi. Si sunt multi care s-au retras, cred ca mai sunt inca persoane care trebuie sa faca acest pas inapoi.
  • Uneori au fost luate si masuri gresite.
  • Sunt oameni care au calcat pe bec si trebuie sa se gandeasca.
  • (Despre acuzatiile lui Radu Tudor privind intrarea Alinei Gorghiu peste noapte in lupta pt sefia PNL - n.red.) Oricare dintre cei 32 de vicepresinti ai PNL ar fi putut sa candideze pt aceasta pozitie si sa ocupe aceasta functie fara nicio grija. Am fost extrem de bucuroasa sa constat ca partidul meu, in care am crescut si de care imi pasa, a invatat nu doar din infrangeri ci si din victoria din 16 noiembrie, a invatat un mesaj - nevoia de resetare, de un om tanar cu un discurs proaspat. Nu a fost niciun aranjament.
  • (Despre relatia cu Ludovic Orban - n.red. / C. Topescu: Sunteti sigura ca ati fi gastigat sefia partidului fara sprijinul lui Klaus Iohannis?) In mod cert era un risc mai mare de a nu castiga. Poate as fi pierdut daca nu exista aceasta sustinere, dar nu uitati ca a fost un vot secret. Daca au tinut cont de sustinerea lui Klaus Iohannis, de discursul domnului presedinte Quintus etc.
  • Sunt pregatita sa raspund pentru orice esec. Succesele sunt intotdeauna colective, esecul nu.
  • (C. Topescu: Puteti fi manipulata?) Dl Cristian Tudor Popescu, descrie o mica strategie, un razboi in sanul PNL, intre mine si dl Blaga. sa stiti ca nu am adversari nici in PDL , nici in PNL. 
  • Eu am prostul obicei, criticat de unii, sa am contact foarte direct cu oamenii.
  • (C. Topescu: Cum comentati acuzatiile ca ati fi un fel de Elena Udrea a lui K. Iohannis?) Le-as spune ca le cer increderea pentru urmatoarele 6 luni si vor vedea ca profilul meu se contureaza altfel decat cred ei.

In emisiune intervine telefonic presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus:

"La varsta mea interminabila am considerat ca partidul acesta care implineste 104 ani - are cu 50 de ani mai mult decat mine - are nevoie de o intinerirare, care nu s-ar fi realizat nici cu dl Atanasiu, nici cu dl Orban. Si oricum ar fi fost greu de ales pentru ei, nu stiu cum s-ar fi impartit voturile. A castigat nu pentru ca ar fi fost sustinuta de mine, de dl Iohannis sau de dl Petre Roman. Voturile au fost exprimate intr-un mod cat se poate de democratic. Eu aveam de ales intre niste prieteni si interesele PNL.

Eu consider cand avem de dat un post important este bine sa alegem o femeie. Femeile nu ne-au dezamagit niciodata.

Am socotit ca solutia cea mai buna cea mai prielnica si nu doar pt PNL ci si pentru viata noastra politica, este sa facem aceasta alegere."

C. Topescu: Sunteti in regula cu doctoratul?

A. Gorghiu: Nu am niciun fel de emotii. E unul dintre putinele lucruri pe care sunt foarte foarte sigura.

C. Topescu: Ce pozitie veti ocupa in opozitie: una dura sau una mai diplomata, pentru ca sunteti femeie?

A. Gorghiu: Eu nu am sa imi schimb discursul de azi pe maine. Am trecut de multe ori prin opozitie si pe la guvernare. Despre discursul in politica, il apreciez pe cel care are decenta. Daca am detestat xceva campania asta este exact nenorocirea nivelului acesta de discurs - nivelul jos, limbaj incarcat, jigniri duse la extreme, subiecte care nu au nicio legatura cu substanta de bun simt pe care ar trebui sa o regasim in politica.

Eu fac medierea de ani de zile, am reusit sa fac legea asta functionala in Romania,cunosc foarte bine principiul "castig-castig" (win - win).

C. Topescu: Referitor la temerile ca ati putea fi dominata de Vasile Blaga. Cum puteti demonta aceste suspiciuni?

A. Gorghiu: Parametrii institutionali ai negocierii sunt deja fixati, nu se mai poate intampla niciun fel de minune.

Am stabilit prima intalnire a comisiei de fuziune. Nu exista un cuvant mai greu decat altul, ci o echipa care are un obiectiv comun, sa ducem la bun sfarsit minunea de fuziune.

Nu se pune problema sa acceptam in partid traseisti.