Premierul Victor Ponta crede ca solutia votului in diaspora pentru viitor o reprezinta organizarea procesului de votare, ca si in tara, de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si nu de catre Guvern. Premierul a mai declarat intr-un talk show realizat de Evenimentul zilei si difuzat sambata seara se B1TV ca Guvernul a organizat foarte prost votul din diaspora dintr-un calcul gresit, si ca ar fi de dorit ca Guvernul sa nu se mai ocupe de organizarea alegerilor din diaspora in conditiile in care poate fi acuzat de impartialitate.

"In Romania, alegerile sunt organizate de AEP. Nu a fost nicio acuzatie. AEP are mai putin un profil politic, presedinta e numita de multi de ani. In momentul in care votul din diaspora a fost organizat de MAE, care nu are competente in asa ceva... MAE se ocupa cu politica externa, nu cu voturi. Solutia in viitor este ca si votul in diaspora sa fie organizat de AEP si nu de guvern, pentru ca guvernul intotdeauna e banuit ca tine cu cineva", a afirmat Ponta, sambata seara, la B1TV.

El considera ca guvernul a organizat foarte prost votul din diaspora dintr-un calcul gresit.

"Am spus e acelasi numar de voturi in acelasi numar de sectii ca si in 2009. Atunci a fost o mare emulatie: Traian Basescu - Mircea Geoana. Bun, daca vin cu 20.000-50.000 de voturi in plus, nu e nicio problema. Au venit cu 200.000 de oameni in plus si am fost total depasiti. (...) A fost o greseala, a fost o mare lovitura pentru turul al doilea, un pret politic foarte mare, dar un pret corect pe care l-am platit", a explicat Ponta.

Premierul a precizat ca schimbarea regulilor intre cele doua tururi de scrutin nu era posibila si a aratat ca, in diaspora, numarul de votanti in turul I a fost de 160.000 de votanti, iar in turul al II-lea 380.000 de votanti.

"Efectul politic si de mobilizare impotriva mea a fost urias si indreptatit pentru ca oamenii aia aveau dreptate sa fie suparati pe Ponta care candideaza si reprezinta Guvernul", a afirmat prim-ministrul.