Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, in emisiunea "Jocuri de putere de la Realitatea Tv, moderata de Rares Bogdan, ca "partidele trebuie sa se reformeze", iar "oamenii vor pentru Romania altfel de politica si foarte multi politicieni au inteles lucrul asta". Iohannis a subliniat ca Romania este tinuta in loc de coruptie si ca va fi un presedinte care va sprijini lupta anticoruptie. El isi doreste un Parlament mai putin numeros si mai eficient, o Constitutie modernizata si reluarea discutiilor pe regionalizare si descentralizare. Seful statului a adaugat ca este normal sa colaboreze cu Victor Ponta, insa "cu acest Guvern nu vad cum sa pun in practica programul meu pentru o Romanie puternica in urmatorii 10 ani. (...) Am spus ca dupa alegeri vor aparea miscari in Parlament, se formeaza noi grupuri. Acest lucru se intampla. E posibil sa se schimbe majoritatea." Iohannis a vorbit si despre proiectul Rosia Montana, spunand ca, in opinia sa, acesta trebuie rediscutat, insa nu este treaba presedintelui. "Lucrurile s-au schimbat radical dupa scaderea pretului petrolului. Exploatarea gazelor de sist, in tara noastra, nu cred ca mai este in zona rentabilitatii."

Klaus IohannisFoto: Captura Realitatea TV

Cele mai importante declaratii ale sefului statului:

Despre alegerile prezidentiale:

Dupa primul tur multi au simtit ca s-a format un val. Valul s-a format pentru ca in primul tur multi nu au mers la vot. Fata de primul tur, in turul doi au fost foarte multi romani care au vrut sa mearga la vot. Si din diaspora a venit un val. Aceasta miscare s-a amplificat, valul nu s-a oprit in ziua votului.

Multi pe care i-am intalnit mi-au spus ca au speranta. A fost un val de simpatie enorm. Cel putin pana in ziua de astazi oamenii se bucura cand ma vad. Oamenii si-au dorit o schimbare si sunt bucurosi ca aceasta schimbare s-a produs.

Nimeni nu a prevazut ca voi castiga cu 10% diferenta. Surpriza nu a fost ca am castigat, ci acest val enorm de simpatie a fost o surpriza si pentru mine.

Despre vizita la Bruxelles:

A fost prima vizita externa din mandatul meu.

Am tinut sa fie o vizita care arata clar determinarea Romaniei de a merge in directia euro-atlantica.

Am avut 3 intalniri importante, cu presedintele Consiliului, al Comisiei Europene si cu secretarul general al NATO.

Am vrut sa le confirm partenerilor nostri aceasta orientare a Romaniei.

(Despre o eventuala vizita la Washington): Aceste vizite se pregatesc cu mult timp inainte. Prefer sa fie o vizita cu greutate, bine pregatita.

Voi avea o deplasare in prima parte a lunii februarie la Paris, Berlin si Bruxelles. Voi intalni probabil pe domnul Hollande si domnul prim ministru al Frantei. In Germania am confirmate intalniri cu presedintele si cancelarul Merkel. La Bruxelles este sesiune a Consiliului European.

Despre Republica Moldova:

Romania trebuie sa se simta responsabila sa ajute Republica Moldova pe drumul ei spre Europa.

Alegerile din noiembrie au reflectat parcursul pro-european, asteptam formarea unui guvern de orientare europeana.

Nu trebuie sa neglijam aspectul economic: Romania a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

Astept sa fie Guvernul format ca sa fac prima vizita in calitate de sef de stat in Republica Moldova.

Despre Ucraina:

Noi nu credem ca lucrurile vor degenera. Speram sa prevaleze spiritul pacii si sa vorbim de detensionare.

Evident insa ca noi ne pregatim, ceea ce inseamna ca toate structurile care au vreun rol in securitatea si apararea Romaniei sunt pregatite pentru orice scenariu.

Nu suntem implicati in niciun fel de actiuni militare, nici nu ne dorim acest lucru. Suntem insa dispusi ca in diverse forme de parteneriat sa venim in sprijin, nu de capul nostru, ci cu partenerii din NATO, pentru a readuce situatia intr-o zona de calm.

In acest moment situatia nu pare sa se indrepte catre aceasta zona de calm. Aceste lucruri ne pun in alerta.

Despre coruptie:

Coruptia ne tine in loc.

Trebuie sa scapam de coruptie. Am convingerea ca se intampla si se va intampla in continuare.

Ca presedinte voi sprijini lupta anticoruptie.

Partidele trebuie sa se reformeze. Concluzia e simpla: oamenii vor pentru Romania altfel de politica si sa stiti ca foarte multi politicieni au inteles lucrul asta, unii mai mult, altii mai putin.

Despre reducerea numarului de parlamentari si Constitutie:

Imaginea Parlamentului nu este buna, daca vorbim despre parerea pe care o au oamenii despre Parlament.

Avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient.

Cred ca trebuie sa se lucreze, daca vrem un Parlament mai mic si mai performant, trebuie sa se lucreze pe Codul electoral, care va influenta si alegerile din 2016, in asa fel incat oamenii sa se simta reprezentati.

Vreau sa invit partidele la un dialog autentic, nu eu sa le spun ce vreau. Cu siguranta vom putea sa tragem impreuna niste concluzii.

Cu siguranta se va gasi calea cea mai buna.

Constitutia trebuie modernizata.

Despre regionalizare si descentralizare:

Trebuie sa avem mai multe discutii cu cei implicati, sa vedem ce isi doresc si oamenii.

Personal sunt de parere ca trebuie reluata discutia pe regionalizare si descentralizare.

Despre Rosia Montana:

Am spus-o si sunt de aceeasi parere: proiectul trebuie rediscutat. Asa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit.

Fara o negociere buna, lucrurile nu vor putea fi rezolvate. Aceasta negociere trebuie facuta intre firma care trebuie sa investeasca si reprezentantii Guvernului, nu este treaba presedintelui.

Lucrurile s-au schimbat radical dupa scaderea pretului petrolului. Exploatarea gazelor de sist, in tara noastra, nu cred ca mai este in zona rentabilitatii.

Acum, in aceasta etapa, interesul pentru gazele de sist este in scadere.

Despre relatia cu Victor Ponta si despre un nou Guvern:

Eu propun altfel de politica, fara scandaluri si fara show-uri televizate cu primul ministru.

Nu ma veti vedea la televizor ca il iau de urechi pe primul ministru. Am spus de la inceput ca voi avea o colaborare. Presedintele nu este ales ca sa distreze.

Mi se pare absolut normal ca presedintele si primul ministru sa vorbeasca despre cum se pot rezolva problemele Romaniei. Mi se pare anormal ca presedintele si primul ministru sa nu vorbeasca despre problemele Romaniei.

Asta nu inseamna ca nu doresc un Guvern cu care am aceleasi principii, acelasi mod de a vedea lucrurile.

Acest Guvern a fost aici cand am devenit presedinte. Nici nu i-am ales, nici nu ii resping institutional, pentru ca nu este treaba presedintelui sa ii respinga. Dar cu acest Guvern nu vad cum sa pun in practica programul meu pentru o Romanie puternica in urmatorii 10 ani.

Am spus ca dupa alegeri vor aparea miscari in Parlament, se formeaza noi grupuri. Acest lucru se intampla. Nu dirijez eu acest lucru, dar sunt miscari in Parlament. E posibil sa se schimbe majoritatea. Opozitia vine cu o motiune de cenzura si schimba Guvernul. Asa functioneaza democratia.

Nu exista o democratie puternica cu o opozitie slaba.

Imi doresc un Guvern PNL, nu fac un secret din asta.

Intrebat daca ar lucra mai bine ca premier cu Victor Ponta sau cu Catalin Predoiu: Evident, cu Catalin Predoiu.