Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue la scara mare si cred ca de la inceputul mandatului meu am dat semnale foarte clare in acest sens, a declarat presedintele Klaus Iohannis intr-un interviu acordat postului francez TV5 Monde, potrivit Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Hotnews

"Nu intamplator lupta anticoruptie a fost una dintre temele cele mai importante ale campaniei mele prezidentiale. Coruptie in Romania exista, aceasta este o amenintare la adresa securitatii nationale", a spus Iohannis, adaugand ca aceasta este prezenta si "in sferele cele mai inalte ale politicii romanesti".

"Sigur, in ultimii ani s-au facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei. Avem rezultate notabile, avem politicieni si functionari care au fost condamnati pentru acte de coruptie si cred ca astfel avem dovada certa ca nu este doar o dorinta (de a lupta impotriva coruptiei), este un fapt. Lupta exista deja pentru a o eradica. Este important sa-i aratam acest lucru poporului roman. Trebuie inca sa facem eforturi, o stiu, si aici sunt hotarat sa sprijin aceste institutii care combat coruptia", a mai declarat seful statului roman.

El a precizat ca presedintele are anumite parghii in acest sens, precum numirea procurorului sef al DNA, dar si ca el poate "sa-si arate determinarea in modul in care abordeaza public aceste chestiuni".

"Si cred ca, de la inceputul mandatului si pana acum, am ajuns sa transmit cateva semnale foarte clare. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue cu intensitate mare, si putem deja constata acest lucru", a mai afirmat Iohannis.

  • Klaus Iohannis la TV5 Monde: O extindere a conflictului ucrainean in Romania nu este un scenariu pe care-l calculam

O extindere spre Romania a conflictului din Ucraina nu este un scenariu considerat posibil de autoritatile de la Bucuresti, insa faptul ca Romania se invecineaza cu Ucraina si are o granita comuna de circa 650 de kilometri indeamna la prudenta, a mai declarat presedintele Iohannis in interviul difuzat vineri de postul francez TV5 Monde, citeaza Agerpres.

"O extindere a conflictului in Romania nu este un scenariu pe care-l calculam, nu vedem niciun motiv pentru care acest conflict sa treaca spre Romania. Dar, desigur, faptul ca suntem invecinati cu Ucraina si avem o granita comuna, ne face sa fim extrem de precauti si cu atat mai interesati in gasirea unor solutii pasnice, acceptate si de durata", a declarat seful statului roman.

Totodata, presedintele Iohannis a spus ca, din pacate, evenimentele din aceasta tara si interventiile Federatiei Ruse au facut ca "anul 2014 sa aiba anumite sonoritati pe care ni le-am fi dorit sa fie definitiv ale trecutului si nu ale prezentului". "In acest sens, trebuie sa constatam ca s-a iesit din cadrul tratatelor internationale despre care noi, europenii, le-am crezut ca sunt clare pentru zona noastra. Este evident ca Federatia Rusa a depasit nu doar cadrul acestor conventii internationale, ci a si depasit cateva linii rosii", a apreciat seful statului roman.

Presedintele Iohannis a amintit ca autoritatile romane s-au pronuntat tot timpul pentru o colaborare intre UE si NATO pentru a determina Federatia Rusia sa respecte contractele si tratatele internationale. "Orice alta solutie nu poate sa reprezinte solutii definitive si viabile", a spus seful statului roman.

In ceea ce priveste politica externa a Romaniei, Klaus Iohannis a subliniat ca, daca in domeniul economiei, al apararii, al educatiei sau al sanatatii, este nevoie de noi impulsuri si de abordari mai curajoase si mai performante, in schimb, pe planul politicii externe nu este nevoie de modificari semnificative in abordare.

Iohannis a amintit ca cei trei piloni ai politicii externe si de securitate ai Romaniei sunt apartenenta la UE, la NATO si parteneriatul strategic cu SUA. "Trebuie sa dovedim ca, in cadrul acestor parteneriate, suntem un partener serios, credibil si demn de incredere pe termen lung", a explicat seful statului roman. Presedintele Iohannis a mentionat totodata ca, in acest cadru, este loc si pentru relatii bilaterale foarte bune, cum este cazul parteneriatului strategic cu Franta, dar si pentru alte colaborari in diferite formate.