Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, care vineri a venit in vizita in Romania, a subliniat, intr-un interviu pentru Digi24 necesitatea ca Romania si Bulgaria sa nu fie separate in procesul de aderare la Schengen. El a mai spus ca in viitorul apropiat va fi demarata o noua initiativa diplomatica prin care Romania si Bulgaria spera sa adere la Schengen cu granitele maritime si aeriene.

"Avem o viziune clara, prioritati clare si aratam in acelasi timp ca avem si capacitatile necesare. Deci, Bulgaria si Romania vor incheia impreuna, cu succes, acest drum spre statutul de membru Schengen" a declarat Plevneliev, referindu-se la discutiile avute vineri cu presedintele, prim-ministrul si cu presedintele Senatului.

"Am fost de acord, de asemenea, ca nu vom permite sa fim separati de o singura chestiune. Am pornit impreuna si daca vom fi separati, niciunul dintre noi nu va mai fi privit cu incredere. Impartim aceleasi granite, tehnologii si comunicare, dar si probleme. Am indeplinit aceleasi cerinte. Schengen nu poate fi legat de mecanismul MCV, nu a fost legat niciodata, pentru niciun alt membru Schengen. Nu ar trebui sa fie nici cazul nostru", a adaugat liderul de la Sofia.

Presedintele bulgar a subliniat ca "impreuna suntem mai puternici pe scena politica de la Bruxelles, Berlin, Londra si Paris, impreuna punem intrebari clare si cerem raspunsuri clare. Anumite chestiuni nu trebuie legate si procesul trebuie incheiat".