Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat duminica seara ca in urmatorii ani Romania va fi un regim prezidential "de facto" al lui Klaus Iohannis, mentionand ca este necesara o "reconstructie a clasei politice", dar si o schimbare a actualului guvern condus de Victor Ponta.

"Iohannis, intre putinele lucruri pe care le-a spus in campanie, au fost doua foarte grele. Daca cineva nu l-a crezut, il priveste. Domnul Iohannis a spus <> (...) Doi, domnul Klaus Iohannis este, si prin experienta sa de viata, si prin natura sa, ca personalitate, un om asezat, calm, care face lucrurile pas cu pas, dar cu o tenacitate si cu o forta iesite din comun. Klaus Iohannis, avand in vedere si conjuctura, va fi un presedinte extrem de puternic al Romaniei. Romania, de facto, va fi in urmatorii ani, un regim prezidential. Ceea ce imi doresc, nu am de unde sa stiu, si nu vad temeiuri care sa ne faca pesimisti deocamdata, este ca forta pe care imprejurarile istoriei acestor ani i-o dau lui Klaus Iohannis sa fie folosita in directia corecta, a reconstructiei unei clase politice, dar pe care trebuie sa o faca forte politice, forte civile, societatea, nu DNA, nu SRI, ca nu e treaba lor", a declarat Antonescu intr-o emisiune la B1Tv, potrivit Mediafax.

De asemenea, fostul lider al PNL a vorbit si despre modul in care se poate realiza o schimbare a actualului guvern condus de Victor Ponta, fapt care implica o serie de compromisuri pentru conturarea majoritatii parlamentare.

"Nu se poate si cu aplicarea perfect rigida a unei idei altfel elementare, cei care au plecat sa nu mai vina inapoi, nu se poate sa faci si asta, ceea ce ar fi de dorit, si sa faci in acelasi timp si un alt guvern. Deci cei care vor un alt guvern, un guvern pro-prezidential, sa spunem, un guvern care sa actioneze impreuna cu presedintele Klaus Iohannis, aceia trebuie sa inteleaga ca sunt absolut necesare acele compromisuri", a spus Antonescu.

"Cred ca este bine sa avem o schimbare de guvern, este foarte important ca acel guvern sa fie facut in asa fel incat sa fie mai bun decat acestea. Nu cred ca guvernul lui Victor Ponta a fost un guvern atat de greu pe cat il cred unii, nu e guvernul odios pe care il descriu unii. El trebuie schimbat pentru ca dinamica alegerilor prezidentiale o fac necesara acum. Cred ca i-ar fi fost mai bine lui Victor Ponta, pe destin de durata lunga, sa plece imediat dupa alegeri", a mai declarat senatorul PNL.