In ciuda declaratiilor rezervate facute joi atat de presedintele Klaus Iohannis cat si de cancelarul Angela Merkel, vizita presedintelui Romaniei la Berlin se va solda aproape sigur, cu aderarea partiala a Romaniei la Schengen in acest an. In plus, vor fi si alte efecte concrete in urmatoarele luni, scrie Europa FM intr-un reportaj realizat la Berlin cu ocazia vizitei de stat realizate de presedintele Klaus Iohannis saptamana aceasta.

O spun doi membri ai delegatiei care au participat la toate intalnirile presedintelui Klaus Iohannis: cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu presedintele Joachim Gauck si cu liderul Bundestagului Norbert Lammert.

In doua interviuri acordate in exclusivitate Europa FM, liderul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Paul Porr, si singurul parlamentar roman din Bundestag, membru al Comisiei de afaceri europene, Bernd Fabritius.

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in acest an este unul dintre principalele obiective asumate de presedintele Klaus Iohannis si o doleanta a tuturor liderilor romani din ultimii 3 ani.

La conferinta de presa de joi, cancelarul Angela Merkel nu a promis insa nimic Romaniei, in ciuda asteptarilor publice.

"Credem si noi ca reforma va fi implementata mai departe consecvent, vom vorbi despre urmatorii pasi, nu pot sa spun nimic acum, insa inteleg ca Romania asteapta un raspuns in curand care sa arate ca exista progrese si vom reveni asupra acestei chestiuni, am convenit acest fapt".

Aparent, o asemenea declaratie, rostita de cancelarul Germaniei, dezarmeaza pe oricine.

In schimb, in spatele camerelor de luat vederi, Angela Merkel i-a promis lui Klaus Iohannis ca ne va ajuta sa scapam, partial cel putin, in acest an, de controlul la granitele cu restul tarilor membre, spune liderul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Paul Porr, in interviul acordar Ancai Gradinaru pentru Europa FM.

Citeste pe site-ul Europa FM declaratiile oficialilor germani