Eclipsele de soare nu sunt evenimente rare, ci mai degraba spectaculoase, declara, la RFI, doctorul in astronomie Magda Stavinschi. Ea precizeaza ca eclipsa totala poate afecta anumite insecte si pasari, care in momentul cand se face intuneric "au impresia ca se lasa seara si se duc la culcare".

Magda Stavinschi: Eclipsele de Soare, surprinzator sau nu, nu sunt fenomene atat de rare. Ele se vad uneori chiar mai des in unii ani decat cele de Luna, dar spectacolul lor este mai important. Din alt punct de vedere, suprafata sau zona, aria de pe suprafata Pamantului de pe care se vad este mult mai restransa. Poate va amintiti ca la 11 august 1999, cand a fost ultima eclipsa totala de Soare, vizibila din Romania, banda a fost lata de numai 111 kilometri. Deci ganditi-va la suprafata Pamantului ce inseamna 111 kilometri latimea unei benzi (...). Acum, eclipsa s-a vazut totala numai din aria Polului Nord, din jurul Polului Nord. Stiu chiar romani care s-au dus in Insulele Feroe sau in zona respectiva, ca sa observe eclipsa in faza de totalitate si au mai avut si avantajul ca datorita unei furtuni solare foarte mari care a avut loc zilele acestea, s-au putut vedea si aurore polare, deci va dati seama, intr-adevar, un spectacol unic.

Rep.: Ce efecte are o eclipsa de Soare asupra omului, asupra economiilor. S-a vorbit in aceste zile despre pierderile inregistrate de producatorii de energie solara. Mai sunt si alte consecinte?

M.S.: Ganditi-va ca producatorii, e vorba de cei care se afla in banda de totalitate, unde timp de doua-trei minute, Soarele este complet eclipsat. In fazele de partialitate, nu a modificat cu nimic intensitatea luminii. Dar ca orice receptor solar, daca este soare, recepteaza lumina, daca nu, nu. Asupra oamenilor nu are nici un efect o eclipsa solara, chiar la faza de totalitate. Cine reactioneaza sunt anumite insecte si pasari, care in momentul cand se face intuneric, deci repet, e vorba de eclipsele totale, nu partiale, cum s-a vazut in Romania, in momentul in care se face intuneric si se modifica si temperatura, ele au impresia ca se lasa seara si se duc la culcare. Acesta este un efect care e inregistrat si in Romania de sute de ani, ca sa spun asa, in care s-au notat efectele eclipselor asupra animalelor. Atata tot, nu e vorba de altceva. Din punct de vedere stiintific, tot la totalitate, este singurul moment cand discul solar este complet acoperit si se poate vedea in toata splendoarea sa coroana. E singurul moment cand poate fi studiata foarte bine coroana solara.

Continuarea pe www.rfi.ro.