Imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata cu totul, a spus, la Digi24, procurorul-sef al DNA. Invitata la Jurnalul de seara, Laura Codruta Kovesi a declarat ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei. Sefa DNA i-a criticat, astfel, pe parlamentari pentru ca fac scut in jurul colegilor care au probleme cu legea, blocand actul de justitie. In plus, acuza Laura Codruta Kovesi, astfel se creeaza discriminari fata de restul populatiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaratii Kovesi:

  • Sa fie eliminata complet. Nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze justitia sau sa se substituie justitiei.
  • Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusa controlului judecatoresc (...) Daca vorbim de solicitari de arestare preventiva, atunci avem un tratament preferential in favoarea parlamentarilor. Un cetatean care nu e parlamentar si care comite acelasi gen de fapta poate fi arestat oricand.
  • Un parlamentar poate comite orice fapta de coruptie pentru ca Parlamentul poate proteja si nu voteaza arestarea preventiva. Este o aplicare preferentiala a legii.

Despre cazurile fostilor ministri Daniel Chitoiu si Laszlo Borbely, in care acest aviz nu a fost dat:

  • "Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru ca nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate", a aratat ea.

Despre institutia denuntatorului:

  • Nu e prima data cand institutia denuntatorului se foloseste in Romania, e reglementata si se foloseste si in Europa sau in Statele Unite.
    Exista o mare diferenta intre persoane care isi recunosc fapta, persoane denunta fapte de care DNA nu stie si fapte de care DNA stie.
  • Ea a adaugat ca schimbarea Codului penal aduce reduceri de pedeapsa pentru cei care recunosc faptele de care sunt acuzati.
  • Daca la primul termen iti recunosti vinovatia poti sa beneficiezi de reducere cu o treime a pedepsei
  • Situatia este diferita in cazul celor care denunta alte fapte. Daca DNA cunoaste aceste informatii, denuntatorul primeste doar jumatate din pedeapsa, iar daca o persoana face un denunt privind fapte pe care DNA nu le cunoaste, acea persoana este aparata total de pedeapsa.
  • Niciun procuror nu isi bazeaza dosarul pe un denunt. El trebuie coroborat cu alte probe