Calin Popescu Tariceanu: Masura arestarii trebuie sa fie mai degraba una exceptionala si nu o regula
"Cred că este peste o lună de zile de când am avut această solicitare la Senat, pentru încuviinţarea arestării unui senator (n.r. - Dan Şova). Eu cred că dacă DNA-ul avea probele necesare la dosar (...) putea foarte bine să trimită acest dosar în instanţă şi senatorul să fie judecat, pentru că el nu se bucură de imunitate pentru faptele comise în afara mandatului său, ceea ce este cazul în speţă. (...) Nu cumva se dorea ca prin arestare să se facă o presiune psihologică asupra lui şi să se obţină o mărturisire? Nu cumva cu această modalitate prin care întâi oamenii sunt arestaţi, după aceea anchetaţi, care este proprie anilor 50, se urmăreşte acelaşi lucru, să se obţină mărturii sub presiune psihologică", a declarat Tăriceanu, duminică seara, la Antena 3.
El a adaugat că, în opinia sa, "măsura arestării trebuie să fie mai degrabă una excepţională şi nu regulă" şi a precizat că nu pledează pentru cazul unei persoane sau a alteia.
"Eu nu pledez pentru cazul unei persoane sau a alteia, pentru domnul Şova sau altul. Din păcate, nu este un caz singular al domnului Şova, el este un exemplu de care ne-am lovit cu toţii şi din care s-a creat o mare problemă politică. Dar nu este singurul caz. Sunt, din păcate, numeroase persoane din mediul politic sau din afara mediului politic, care sunt în situaţii mai mult sau mai puţin asemănătoare, unele chiar mai grave. Nu mă preocupă situaţia unei persoane anume, mă preocupă modul în care sunt aplicate nişte principii şi modul în care vedem că aceste excese din ce în ce mai mult iau amploare. Şi putem să spunem da, e necesară lupta anticorupţie, dar lupta anticorupţie nu poate să însemne că tolerăm aceste abuzuri şi aceste excese, vreau să fiu bine înţeles", a explicat presedintele Senatului.
În context, el a mai spus că este preocupat de faptul că sunt instituţii fundamentale ale statului "profund slăbite", iar în ultima perioadă "este un asalt concentrat din mai multe direcţii asupra Parlamentului".
"Aici, Băsescu are rolul său malefic pentru că, din păcate, el şi-a plantat oameni în diferite instituţii ale statului, din direcţia cărora aceste atacuri se realizează asupra Parlamentului şi cred că ar fi fost momentul să discutăm foarte serios şi cu responsabilitate, majoritatea împreună cu opoziţia, aceste lucruri pentru că ele s-ar putea, astăzi, în această luptă politică, să dea impresia că afectează mai mult majoritatea. Mâine rolurile se pot schimba şi cei care astăzi încearcă să profite şi să încerce să ajungă la putere, bucurându-se de acţiunea procurorilor, s-ar putea să regrete", a incheiat Tăriceanu.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
cam asta-i gindirea pariceanului........si ca de obicei exista un acar Paun .... acu' e Basescu.
- SUA și UE nu ne atenționează că ajungem într-o ”zonă gravă de abuz şi de exces de putere”
- amenință fără pic de perdea că ”mâine rolurile se pot schimba”
Numai trebuie indulcita nicio lege.
Tariceanu de cand este presedintele Senatului, se ocupa numai de potlogarii. Face orice, numai sa ramana in fruntea institutiei.
Trebuie sa-si dea demisia.
"Parlamentarii corupti ar trebui sa fie mai degraba o exceptie si nu o regula."
Da' parca-i invers musiu motocicleanu'.....
Prin lege, singurul in masura sa se pronunte daca arestarea preventiva pt. treizeci de zile e sau nu justificata e judecatorul care judeca propunerea procurorilor (sau recursul sau apelul, dupa caz).
Apercieri la oportunitatea arestarii preventive nu au caderea sa faca in nici un caz parlamentarii, care prin lege tre' sa se pronunte strict in alta problema: daca faptele pt. care procurorii i-au facut dosar parlamentarului sunt de natura politica sau nu.
Nici procurorii n-au putere de decizie in privinta asta, singura lor autoritate fiind instrumentarea dosarului.
Tariceanu, la faza asta, ilustreaza perfect meteahna grava, care e si semn distinctiv, a vechilor comunisti: dispretul fata de lege si reguli. E obisnuit ca oricine sa-si bage nasul in orice, cata vreme are relatiile, sustinerea si puterea politica necesare - exact ce face el, folosindu-se de pozitia de sef al senatului.