Este "absolut inacceptabil" sa-i respingem sau sa-i lasam sa moara pe mare pe imigrantii care vor sa ajunga in Uniunea Europeana, a declarat sambata, intr-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera, premierul Victor Ponta, care a atras totodata atentia ca "trebuie sa ne pregatim pentru noi valuri de imigranti" si ca Marea Neagra a devenit o noua ruta pentru acestia.

Victor Ponta la Al JazeeraFoto: Agerpres

"Este absolut inacceptabil sa-i respingem si sa-i lasam sa moara pe mare" pe imigrantii care vor sa ajunga in Uniunea Europeana, a declarat seful guvernului roman, in interviul acordat in cadrul turneului in Golf, potrivit Agerpres.

"Nu putem sa construim un zid impotriva oamenilor care vor sa ajunga in Europa", a precizat Ponta, subliniind ca "mii si mii de oameni lipsiti de speranta incearca sa ajunga zilnic in Europa".

"Este inacceptabil ca UE sa spuna ca nu poate face nimic decat sa-i respinga pe acesti oameni", a adaugat el.

Victor Ponta a mai spus ca UE trebuie sa aloce fonduri suplimentare si sa adopte politici pentru integrarea imigrantilor. "Trebuie sa gasim politici prin care sa-i integram pe cei mai multi dintre ei. Acesta este raspunsul tarii mele. Este singurul raspuns democratic", a explicat el.

"Toate tarile europene isi pot permite sa primeasca imigranti. Imigrantii aduc valoare adaugata societatii. Lucreaza din greu. Se adapteaza foarte rapid. Aceasta este opinia mea si este si experienta Romaniei", a declarat el, subliniind ca "politicienii extremisti si populisti se folosesc de tema imigratiei in lupta politica", lucru "care este impotriva valorilor europene".

El a recunoscut totodata ca Marea Neagra a devenit o noua ruta pentru imigrantii care vor sa ajunga in UE si a facut apel la intelegere pentru "presiunea asupra Turciei", care se confrunta cu doua milioane de refugiati sirieni fugiti de razboiul din tara lor.

"Trebuie sa ne pregatim pentru noi valuri de imigranti", a mai atras atentia Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a inceput vineri o vizita oficiala in statul Qatar, in cadrul unui turneu in Golf.

Europa se confrunta cu un val masiv de refugiati din tarile Africii si Orientului Mijlociu, acestia profitand de lipsa unei autoritati statale in Libia pentru a incerca sa ajunga din aceasta tara pe continentul european traversand Marea Mediterana, adesea la bordul unor ambarcatiuni improvizate.

Anul trecut, 3.000 de refugiati au murit in timpul unor asemenea calatorii, iar pentru anul in curs aceasta cifra a trecut de 1.600, numai intr-un naufragiu din noaptea de 18 spre 19 aprilie inregistrandu-se peste 800 de victime, catastrofa ce a determinat si convocarea unui summit european.