In urma cu 25 de ani, Ion Iliescu castiga primele alegeri prezidentiale dupa Revolutia din 1989. In 20 mai 1990, 86% dintre romani s-au prezentat la vot iar Ion Iliescu a castigat cu 85%, urmat de Radu Campeanu, cu 11%, si Ion Ratiu (4%).

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Fostul presedinte Iliescu, invitat duminica seara la TVR 1, intr-o emisiune moderata de Mihai Radulescu, crede ca protestele din Piata Universitatii nu au ajutat deloc opozitia.

Aceeasi opinie o are si presedintele de atunci al Televiziunii Romane, Razvan Theodorescu: "Intr-o oarecare masura, domnul Ion Iliescu si FSN-ul au castigat ajutati de Piata Universitatii (...) Lumea rurala, lumea micilor orase nu intelegea ce se intampla. Orisicat s-ar fi explicat, era un loc de vacarm".

Campania de atunci a adus primele incidente electorale din Romania postcomunista, incidente care au fost urmate in violentele din 13 -15 iunie 1990 din Piata Universitatii.

Ion Iliescu nu se considera vinovat cu nimic. Intrebat de un utilizator de pe Facebook daca are ceva sa isi reproseze dupa Mineriade, Iliescu a raspuns: "Mi se atribuie mie orientarea Mineriadelor, ceea ce a fost un fals si este in continuare un fals. Eu chiar m-am straduit sa evitam asa ceva (...) si, intr-un fel, Piata Universitatii a contribuit la intretinerea unui asemenea climat. Si atunci s-a nascut reactia fata de acest nucleu de agitatie foarte agresiva (...) Pana la venirea minerilor, s-a ocupat un nod de circulatie, asta era o incalcare a legii (...) ceea ce a provocat reactii de nemultumire, de neintelegere din partea cetatenilor".

Imagini de la dezbaterea pentru prezidentialele de acum 25 de ani pot fi urmarite aici.