NATO intareste securitatea aeriana a Romaniei. Pentru prima data in istoria recenta, avioanele unui alt stat participa alaturi de MIG-urile 21 Lancer la misiuni reale de politie aeriana in spatiul romanesc. Mai multe aparate F16 ale Fortelor aeriene portugheze sunt stationate pe aerodromul Campia Turzii de o luna, relateaza Stirile TVR.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat ca avioanele portugheze inarmate cu rachete sa participe la misiunile de politie aeriana. Este o premiera pentru aviatia militara romaneasca.

In baza de la Campia Turzii, 24 de ore din 24, cativa piloti de MIG 21 Lancer si de F16 sunt gata se decoleze in cateva minute in cazul in care un avion neidentificat intra in spatiul aerian al Romaniei, se precizeaza in reportaj.

"Ca membru NATO, Portugalia este aici, in Romania, pentru intarirea securitatii. Suntem de cateva saptamani in aceasta baza si pentru noi este o experienta interesanta", a declarat comandantul detasamentului portughez F16, col. Joao "Jake" Raimundo.

In baza 71 se zboara aproape non-stop. Pe langa MIG-urile romanesti si avioanele F16 portugheze, la Campia Turzii sunt si 12 avioane anti-tanc A10 Thunderbolt.

Americanii se antreneaza in poligoanele din apropiere, dar participa si la exercitiile internationale din Romania.

La misiunile de politie aeriana participa doar romanii, sprijiniti de avioanele F16 ale portughezilor.

Vezi reportajul realizat de Adelin Petrisor si Romeo Stancu pentru Telejurnalul TVR 1