Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, la B1 TV, ca Patriarhia Romana va primi un teren in Istanbul ca sa ridice un camin pentru pelerini la schimb pentru terenul acordat de guvern pentru construirea unei moschei la Bucuresti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ponta spune ca nu este vorba despre o construirea unei biserici ortodoxe la Istanbul deoarece legea turceasca interzice acest lucru.

"Nu stiu care este parerea presedintelui Iohannis pe aceasta tema ca nu am discutat cu el", a declarat seful guvernului.

Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte si muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al comunitatii musulmane din Romania, au oferit, luni, primele explicatii oficiale referitor la moscheea care ar urma sa se construiasca in Capitala pe bd. Expozitiei.

Astfel, lacasul de cult ar urma sa aiba o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fantana arteziana si un loc de ablutiune (spalare) si o sala de clasa pentru maxim 20 de copii care doresc sa studieze abecedarul religiei musulmane. Muftiul Iusuf Murat spune ca initial a propus ca moscheea sa fie finantata de statul turc, costurile ridicandu-se la circa 1 milion de euro, insa daca nu se doreste acest lucru, statul roman poate da bani pentru edificiu.

Erdogan nu vrea reciprocitate, dar vrea o moschee in fiecare tara pe care o viziteaza, chiar si in Cuba

Traian Basescu a declarat saptamana trecuta, ca moscheea care se doreste a fi construita la Bucuresti ar fi cea mai mare din Europa si nu ar trebui sa existe un astfel de centru al tinerilor selectati din Islam la noi in tara.

Fostul presedinte a mai spus intr-o interventie telefonica in cadrul emisiunii "X-Press", difuzata la B1 TV, ca aceasta moschee ar trebui sa aiba aceleasi dimensiuni ca biserica ortodoxa care ar trebui construita la Istanbul.

"Acesta este proiectul si nu este un proect inventat acum. De mult se discuta problema unei moschei construita de statul turc la Bucuresti, dar niciodata nu s-a ajuns la un echilibru. Noi am vrut o biserica ortodoxa la Istanbul si la partitate sa se construiasca o moeschee la Bucuresti.

Acum inteleg ca domnul Ponta a negociat o moschee si o universitate, circa 6.000 de tineri sa fie scolarizati. N-as zice ca sunt cel mai neinformat om din Romania, sa contrazica Ponta.

Bucurestiul nu poate fi un astfel de centru de pregatire al tinerilor selectati din Islam. Am o informatie si am pus-o in dezbatere publica: la asta se va ajunge, asta e tendinta, ca pe langa cea mai mare moschee din Uniunea Europeana sa functionze si o universitate. Am doar informatia ca se intentioneaza dezvoltarea celei mai mari moschei din Europa", a afirmat Basescu.

"Imi sunt foarte bine cunoscute problemele minoritatii, dar aici discutam despre tentatia presedintelul Erdogan cu care recunosc ca am o relatie foarte buna, dar totul pana la interese, de a expanda islamismul pana in Europa. Fiind un politician resposabil, spun nu, nu se poate construi o moschee mai mare decat biserica ortodoxa care se va construi la Istanbulul la paritate", a mai declarat fostul presedinte.