Patru halde cu sase milioane de tone de deseuri toxice stau de peste 13 ani pe terenurile de la iesirea din Oradea spre vama Bors, dupa ce statul roman a scutit, in anul 2000, rusii de la Ruskii Aluminium de la obligatia de ecologizare in caz de faliment, scrie DIGI 24. Faliment care a intervenit la doar doi ani de la vanzarea combinatului de la Oradea, care a fost, inainte de 1990, cel mai mare furnizor de aluminiu al Europei.

Ecologizarea zonei ar costa in jur de 24 de milioane de euro, spun experti citati de DIGI 24, iar singura sansa ar fi un nou investitor.

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor, Sanda Mercea, crede ca privatizarea "s-a facut la momentul respectiv prin incalcarea prevederilor legii mediului si a legii privatizarii".

Acesta acuza articolul care stipuleaza ca rusii nu sunt obligati sa ecologizeze haldele, in caz de faliment: "Cumparatorul nu preia nicio responsabilitate sau obligatie de reparare a eventualelor daune produse mediului inconjurator de catre vanzator".

Presedintele FPS de la aceea vreme, Radu Sarbu, nu are o explicatie.

Radu Sarbu, presedintele Consiliului de Administratie al FPS in perioada 1998-2000: Nu e in regula. Nu cred ca s-a intamplat pe vremea mea! Cand s-a facut privatizarea?

Reporter: In 2000.

Radu Sarbu: Era pe vremea mea, nu cred ca au fost omise.

Reporter: Cumparatorul este exonerat de obligatii de mediu!

Radu Sarbu: Nu se poate asta! Nu cred! Eu nu am facut propriu-zis privatizare ci politica privatizarii, adica nu am fost in comisii, nu cunosc.