Cotele de refugiati vehiculate de presa internationala raman la nivel de speculatii, a declarat duminica seara, la Digi24, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Aceste cifre nu au fost comunicate oficial statelor membre, iar autoritatile de la Bucuresti nu au luat inca o decizie privind numarul de refugiati pe care ar urma sa ii primeasca Romania, a adaugat seful diplomatiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Invitat la emsiunea "Impartial", ministrul de Externe a explicat ca Romania va lua o decizie privind cota de refugiati dupa ce Comisia Europeana va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de solutionare a actualei crize.

"Dupa ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discutie foarte serioasa, intr-un format interinstitutional, pentru ca Ministerul de Externe nu are o competenta exceptionala in aceasta chestiune. Si este firesc ca nu s-a luat inca o decizie, pentru ca nu avem inca baza de discutie. Aceasta baza trebuie sa fie analizata si trebuie sa vedem care este criteriul dupa care se va face o astfel de distributie intre statele membre. Trebuie luata in considerare si capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor in societatea statului respectiv", a declarat Bogdan Aurescu.

"La finalul acestei analize, se va face un mandat solid, care sa fie insusit de toti factorii de raspundere ai statului. Trebuie sa vedem care este planul Comisiei Europene, trebuie sa vedem tabloul in intregul sau, dupa care vom decide pe fiecare aspect al acestui tablou", a subliniat ministrul de Externe.

Digi24 aminteste ca, potrivit unei surse europene, Comisia Europeana ar urma sa propuna redistribuirea catre statele membre a 160.000 de refugiati, nu 40.000 cum se discuta pana acum. Astfel, in Romania ar putea ajunge aproape 7.000 de refugiati - 6.937 de oameni, potrivit datelor obtinute de publicatia britanica Daily Mail.

"Aceste cifre nu au fost comunicate oficial niciunuia dintre statele membre. Scurgerile acestea (in presa, n.r.) doar cu privire la cote nu ne ajuta in luarea unor decizii. Aceste cifre raman, deocamdata, la nivel de speculatii", a declarat Aurescu.