Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminica seara, ca spera ca legea privind infiintarea agentiei specializate in recuperarea prejudiciilor provenite din infractiuni sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul acestui an si a adaugat ca optiunea sa este urgentarea procedurilor in Legislativ, si nu varianta unei ordonante de urgenta, asa cum a anuntat ca va propune in coalitie copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, informeaza Agerpres.

"Am discutat cu expertii europeni, francezi, olandezi, americani si am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie pentru Romania este aceea de a infiinta o agentie specializata. Am reusit sa conturam un proiect de lege. El se afla in dezbatere in Senat, in momentul de fata. Din pacate, in ultima zi a sesiunii parlamentare trecute, cand am sustinut in Senat acest proiect de lege, nu am avut cvorum, dar am intrunit un consens politic pe aceasta lege. Voi merge saptamana viitoare in Senat pentru a trece aceasta lege si sper ca, pana la sfarsitul acestui an, sa treaca si de Camera Deputatilor, sa putem vorbi de o agentie functionala", a declarat, la Digi 24, ministrul Justitiei.

Cazanciuc a explicat ca agentia va avea ca principal obiectiv aducerea intr-un singur loc a informatiilor despre creante provenite din infractiuni.

"Ce vrea sa faca agentia ? Vrea sa aduca lucrurile intr-un singur loc, sa stim exact cate creante avem, cum pot fi ele executate. Vrea sa faca anumite proceduri, va coopera cu foarte multe institutii, va acorda asistenta, incepand de la politisti, pana la judecatori, despre procedura care ar trebui urmata pentru a sechestra sau confisca anumite bunuri.(...) E important ca, de la inceput pana la sfarsitul intregului proces, sa stii exact cam ce bunuri pot fi supuse confiscarii, cam ce bunuri pot fi recuperate", a declarat ministrul Justitiei.

Intrebat despre intentia copresedintelui ALDE Calin Popescu-Tariceanu de a propune infiintarea prin ordonanta de urgenta a unei agentii pentru recuperarea prejudiciilor, Cazanciuc a spus: " Nu stiu daca ordonanta de urgenta ar fi solutia cea mai buna".

"Cred ca e nevoie de dezbatere parlamentara pe un asemenea proiect destul de important. Cred ca o solutie ar fi sa votam cat mai repede in Senat acest proiect si sa mearga, de asemenea, cat se poate de repede la Camera Deputatilor. In dezbaterile din Senat, am primit cateva idei bune din partea senatorilor, care au fost cuprinse in textul de lege. (...) Optiunea mea este pentru a urgenta procedura in Parlament, si nu Ordonanta de Urgenta", a declarat ministrul Justitiei.

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat sambata, la Brasov, ca va propune, in sedinta coalitiei de luni, adoptarea prin Ordonanta de Urgenta a unei agentii pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de coruptie.

"Luni, vom propune in cadrul coalitiei adoptarea prin Ordonanta de Urgenta a unei agentii pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de coruptie, dar nu numai, evident peste tot acolo unde s-au inregistrat fie fraude fiscale, fie alte ilegalitati", a sustinut Tariceanu, intr-o conferinta de presa, sustinuta la finalul intalnirii Biroului Politic Central al ALDE, care a avut loc sambata la Tohanul Nou, in judetul Brasov.