Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, joi, la B1 TV, ca Parchetul General a fost transformat intr-un instrument de lupta politica impotriva sa.

Traian BasescuFoto: B1 TV

"Am fost un sustinator fara rezerve al justitiei, dar (...) imi dau seama ca s-a sarit un prag, pe care se pare ca anumiti lideri din Parchete nu-l prea inteleg, si anume ca nu pot conduce tara si nu pot lovi tot timpul in clasa politica, iar, pe de alta parte, sa spuna: "despre noi nimeni nu are voie sa spuna nimic". (...) Cred ca intr-o tara civilizata institutiile de Parchet dau un comunicat si cu asta basta. (...) Va rog sa-mi spuneti unde vedeti show-urile pe care le fac unii lideri de Parchete in alta tara decat in Romania. Din acest tip de show-uri al liderilor de Parchete face parte chemarea mea aproape zilnica in instante", a spus Traian Basescu, potrivit Agerpres.

Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste chemarea sa la instanta, vede "o diferenta de tratament" fata de modul in care a fost audiat un alt fost sef de stat - Ion Iliescu.

"Domnul Iliescu este chemat cu toata discretia, iar eu sunt chemat cu anuntarea din vreme. (...) Este un tratament care nu pe mine ma umileste, ci pe cei care conduc aceste institutii de Parchet si aici ma refer direct la Parchetul General. (...) Discutam despre o haituire a unui om, sef de institutie, de Parchet, care a tras la Revolutie, a tras, atentie, in teroristi, si nu au gasit niciun terorist, deci a tras in populatie, acest domn care e sef de Parchet. Sustinut de Ponta, numit de mine, ca sa o pot numi, la schimb, pe Kovesi la DNA, sa ne intelegem. Acest domn care a tras in teroristi care nu au existat este cel care ordona haituirea mea in fiecare zi", a sustinut Basescu.

El a spus ca va veni insa o zi cand abuzurile vor fi rejudecate.

"Daca domnul Nitu crede ca asta merita un fost sef de stat, sa-l batjocoreasca in fiecare zi cu redeschideri de dosare pe orice tip de reclamatie, ok, ii respect autoritatea, dar va veni o zi cand abuzurile vor fi rejudecate. (...) Va trebui luata legislatia noastra, comparata cu legislatia europeana, va trebui vazut unde s-au incalcat deja norme in decizii existente ale CEDO si cei care le-au incalcat trebuie sa raspunda", a precizat Basescu.

Intrebat daca se va indrepta impotriva celor care au depus plangeri penale impotriva sa, el a afirmat ca toate dosarele sale sunt pornite de la oameni politici.

"Deci, sunt un colectionar de plangeri de la oameni politici. Pacatul este ca Parchetul General intra in acest joc. Parchetul General, in ceea ce ma priveste, a fost transformat intr-un instrument de lupta politica impotriva mea. Asta e realitatea, eu nu am plangeri de la oameni obisnuiti, ci de la oameni politici", a mai spus fostul sef de stat.