Fostul presedinte Traian Basescu a declarat , miercuri seara, la B1 TV, ca vicepremierul Gabriel Oprea ar trebui sa demsioneze fiindca a folosit motocicleta in coloana oficiala cand conditiile erau total improprii, cu ploaie si frig. Basescu spune ca el nu a avut niciodata motocicleta in coloana oficiala si afirma ca presedintelui Iohannis i s-ar pune la dispozitie raportul privind traseul coloanei oficiale din acea seara daca l-ar cere. Fostul presedinte nu a mai fost insa la fel de categoric atunci cand a fost intrebat de ce i-a acordat doua stele de genral lui Oprea, dupa ce Iliescu ii mai acordase alte doua.

"Vicepremierul trebuia sa demisioneze din doua puncte de vedere: 1. Nu trebuia sa foloseasca motocicleta fiind conditii improprii: ploaie, frig... Trebuie insa condamnat si seful ierarhic al politistului de pe motocicleta care i-a dat ordinul sa treaca in fruntea coloanei. 2. Oprea trebuia sa demisioneze ca sa asigure o cercetare corecta. Cu el in fucntie, cercetarea nu se va face corect... Iohannis ar fi trebuit sa-l cheme pe Ponta la discutii in legatura cu acest accident", a declarat Basescu.

Declaratii Basescu:

  • Ca presedinte, daca as fi cerut traseul coloanei ui Gabriel Oprea, cred ca l-as fi primit. Sunt convins ca lui Iohannis i s-ar pune la dispozitie.
  • Cat am fost presedinte am avt acelasi tip de coloana ca Oprea, dar nu am avut niciodata un motociclist in fata coloanei oficiale timp de zece ani. Poate s-au schimbat reglementarile.
  • Cand am vrut sa conduc, luam Loganul si conduceam ca orice conducator auto. Insa, nu puteam sa fac lucrurl asta fara sa dau in scris SPP-ului ca fac asta pe raspunderea mea.
  • Coloana oficiala nu opreste niciodata. Asta e regula. E posibil insa ca ea sa opreasca daca dai ordin SPP-ului.
  • Oprea nu avea voie sa aiba acest tip de coloana oficiala.
  • Vicepremierul trebuia sa demisioneze din doua puncte de vedere: 1. Nu trebuia sa foloseasca motocicleta fiind conditii improprii: ploaie, frig... Trebuie insa condamnat si seful ierarhic al politistului de pe motocicleta care i-a dat ordinul sa treaca in fruntea coloanei. 2. Oprea trebuia sa demisioneze ca sa asigure o cercetare corecta.
  • Oprea ar mai fi trebuit sa-i ceara imediat demisia ofiterului de presa care a dat primul comunicat si care a zis ca Oprea a oprit si ca ar fi vrut sa acorde primul ajutor.
  • Intrebat de ce i-a acordat doua stele generalului Oprea: E in rezerva si generalii in rezerva se avanseaza mult mai usor. Recomandarile pentru astfel de avansari se fac de catre consilierii pe securitate etc.
  • Lui Oprea ii plac mult aceste titluri. Tot de asta s-a facut si doctor.
  • Iohannis ar fi trebuit sa-l cheme pe Ponta la discutii in legatura cu acest accident.