Catalin Tolontan publica, pe blogul lui, o serie de emailuri gasite de procurori in calculatorul lui Tudor Breazu, un apropiat al Elenei Udrea, care arata cum a mobilizat fostul ministrul PDL "o armata mediatica" si cum au fost alimentate "patru televiziuni (ProTV, Acasa TV, Realitatea si B1), o agentie nationala de stiri (Mediafax), doua ziare (Evenimentul zilei si Ziarul Financiar), o sumedenie de siteuri si bloguri plus o trupa de zeci de postaci" cu stiri care sa contracareze investigatia privind Gala Bute.

Elena Udrea, la ieseirea din penitenciarFoto: Agerpres

Potrivit sursei citate, in dosarul Gala Bute, care este acum public la arhiva ICCJ, "sint sute de pagini cu aceste mailuri intre Breazu si organizatiile de presa. Sute de acte potentiale de cenzura confiscate numai de la un om si numai in 2011-2012".

Cum se organizau reactiile:

Pe 14 noiembrie 2011, Udrea ii scrie lui Breazu: "Te rog sa diseminezi tu articolul peste tot unde putem".

Breazu ii raspunde Elenei Udrea: "Trimis deja catre B1, Realitatea, EvZ si Maria". Maria este Maria Apostol, PR-ul ProTV, care se ocupa pentru Udrea atit de relatia cu ProTV si Acasa, cit si de cea cu Mediafax si Ziarul Financiar. Ea avea inclusiv puterea de a scoate articole din Ziarul Financiar.

Ori de cite ori aparea ceva deranjant legat de Gala Bute, Udrea riposta. Fie printr-un comunicat, fie printr-un articol camuflat.

De pilda, pe 26 aprilie 2012 Udrea transmite ceva pozitiv despre Gala Bute. Breazu retrimite un mail in care scrie: "Va rog sa folositi informatia din atasament in orice stire despre subiect". Subiectul era Gala Bute.

Mailul este expediat la Realitatea TV (Sorin Enache), la realitatea.net (Sorin Kosz) si la B1Tv (Aura Titirica).

Catre Evenimentul Zilei mesajul este ceva mai apasat. Lui Vlad Macovei, redactorul sef al EvZ, i se scrie categoric: "Vlad, avem nevoie de articol pe subiect".

(...)

Pe 16 noiembrie 2011, Tudor Breazu si Maria Apostol planificau aparitia Elenei Udrea la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV. Prin Luminita Kohalmi, o alta consiliera importanta in relatia cu presa a lui Udrea, ei stabileau intrebarile care urmau sa-i fie adresate invitatei.

From: Tudor Breazu

To: Maria Apostol

"S-o sune cineva in 5-10 minute cu intrebarile din atasament.

Grazie&Pupi!".

Alteori, iritati, oamenii lui Udrea ii jigneau intre ei pe ziaristii "prieteni". Ca atunci cind pe siteul evz.ro apare o fotografie mai sexy cu Elena Udrea. "Decolteu Udrea in evz! Ce-i cu articolul asta?". "Niste imbecili", raspunde un alt consilier.

(...)

Pe un subiect politic, Tudor Breazu ii propune Elenei Udrea: "Elena, ai un text mai vag pentru Evenimentul Zilei, il trimit catre Dan ca sa intre in ziar?". Dan este Dan Andronic, mailul sau apare in unele dintre distributiile informatiilor pro Udrea.

Udrea are insa o idee mai buna si-i raspunde lui Breazu: "Pare OK, dar cred ca trebuie preluat mai bine dupa un blog unde sa fie mult mai detaliat". Tactica prin care o organizatie media traditionala, televiziune sau ziar, sa preia un blogger a fost des intilnita in Romania ultimilor ani.

Dar cit face sa pui articolul tau pe un blog? "Doi bloggeri costa 1.200 de euro, TVA inclus. Bloggeri din cei mari", transmite Alina Ferseta catre Ana Maria Topoliceanu.

Citeste restul articolului pe Tolo.ro