Demisia lui Victor Ponta a fost artificiala, in conditiile in care premierul nu avea responsabilitati directe pentru incendiul din clubul Colectiv, a afirmat, duminica seara, intr-o emisiune la Romania Tv, presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu. "A fost foarte artificiala (demisia lui Victor Ponta - n.r.). Spre exemplu, care a fost responsabilitatea premierului in dezastrul, in tragedia de la Colectiv? Eu va asigur ca a fost egala cu a presedintelui, nu avea responsabilitati directe. (...). Si presedintele, si premierul raspund de siguranta cetatenilor. Unde e vina lui Ponta, trebuia sa controleze el? Deci ceva a scartait aici, si de asta spun, Dragnea il tot impingea la vale, a fost momentul de tensiune, nici Oprea nu a vrut sa-l ajute, sa-si asume", a afirmat Basescu, potrivit Agerpres.

Traian BasescuFoto: Mihai Ivascu / Hotnews.ro

In opinia fostului presedinte, Liviu Dragnea stia deja, la momentul retragerii lui Ponta, ca in functia de premier va fi desemnat Dacian Ciolos: "Faptul ca nu s-a dus cu un nume de prim-ministru la prima intalnire cu presedintele Iohannis mie imi arata ca jocurile erau facute, stiind ca Ciolos era de multa vreme o solutie. Deci, practic, Dragnea si-a negociat partidul."

  • Basescu, impotriva guvernelor tehnocrate

Fostul sef al statului a mai spus in emisiune ca, in opinia sa, ideea unui guvern de tehnocrati reprezinta o demagogie dat fiind faptul ca "trebuie sa cerseasca votul politicienilor", el adaugand ca este impotriva guvernelor tehnocrate.

"Cred ca nu a mai fost nimeni in afara de Ciolos pe lista lui Iohannis, Dacian Ciolos era functional si in cazul unui guvern de tehnocrati si in cazul unui guvern politic. Pe el il recomanda politic faptul ca a fost totusi din partea PNL in Guvernul Tariceanu, (...) dar a fost un comisar sustinut de PPE, cinci ani de mandat, nu poate spune ca e neatins din punct de vedere politic, dimpotriva, a facut politicile de centru-dreapta ale PPE la nivel european. Aici e demagogia - guvern de tehnocrati, dar care trebuie sa cerseasca votul politicienilor, or politicienii aceia cand spun 'da, domnul Ciolos, iti dam voturile PSD, dar iti cerem mai multe lucruri', de aceea eu sunt impotriva guvernelor tehnocrate", a declarat Traian Basescu.

Intrebat cat crede ca va rezista Guvernul Ciolos, in conditiile in care acesta va fi votat de Parlament, Traian Basescu a raspuns: "Daca isi respecta obligatiile fata de partide sta pana la alegerile viitoare. Daca nu si le respecta, o sa cada repede. Eu nu stiu ce intelegere are cu PNL si cu PSD si cu UNPR, dar daca isi respecta angajamentele, adica daca raspunde, asa cum s-a angajat, conditiilor puse de partide, va sta pana la alegerile legislative."

Traian Basescu a fost duminica seara invitatul special al televiziunii Romania TV. A fost pentru prima oara cand fostul presedinte a venit in studioul televiziunii controlate de Sebastian Ghita, pe care Traian Basescu l-a numit in repetate randuri "partener" al lui Victor Ponta si finantator al campaniei acestuia.

Mai mult, Traian Basescu a avut in mandatul sau de presedinte critici dure la adresa RTV. In mai 2014, Traian Basescu spunea ca "grupul Intact, grupul lui Ghita, RTV, duc campanii de dezbinare a natiunii, de rupere a coeziunii natiunii. O natiune care nu e coeziva nu poate rezista in fata unor amenintari, si uitati-va tot la Ucraina. Datorita unor politici duse de trusturi media, minoritarii rusi se considera dusmani ai majoritarilor ucraineni. Acest tip de vulnerabilitati nu apar din neant, ele sunt coordonate si, pana la urma, produc efecte. Si in cele din urma ti se poate intampla exact ca in Ucraina".