Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri, ca parlamentarii liberali vor vota impotriva proiectului legii pensiilor alesilor locali, la fel cum au votat si in cazul proiectului legii pensiilor suplimentare pentru parlamentari, informeaza Agerpres.

Vasile BlagaFoto: Captura Realitatea TV

"Niciun penelist nu va vota in Senat legea. Cu mine in frunte vom fi in Senat si vom vota impotriva. Votam impotriva acestui proiect de lege. (...) Daca PSD macar, care are cel mai mare numar de parlamentari, voteaza cot la cot cu PNL impotriva legii, legea pica. E singura sansa", declarat Blaga, la Realitatea Tv.

In opinia sa, parlamentarii PSD alaturi de parlamentarii ALDE, UNPR si UDMR vor merge cu proiectul legii ''pana la capat".

"Cum vor putea explica pesedistii ca parlamentarii lor au pensii speciale si primarii lor nu ? Au probleme in propriul partid. Sunt calcule politice meschine, incearca sa-si faca curatenie in partid trecand pe linie moarta oameni pe care altfel nu ar putea sa-i treaca (...) pentru ca au mare forta in organizatiile lor judetene. Si ca sa lase scaunul la altul...", a adaugat Vasile Blaga.

Copresedintele PNL i-a criticat pe social-democrati si a sustinut ca PSD ''este imoral''.

"Senatul avea luni si marti lucrari in comisii, nu avea lucrari in plen. PNL a cerut comemorarea a 26 de ani de la Revolutie.(...) La ora 16,00 era convocata sedinta comuna solemna (... . Uitati-va! Macar cand discuti lucrurile acestea, despre Revolutia romana, ce faci, mergi si mai votezi pensii speciale?! E strigator la cer, e imoral. Deci, profiti de faptul ca am convocat Parlamentul reunit la cererea noastra pentru a comemora Revolutia si-ti duci oamenii, ti-i strangi ... sper sa nu reuseasca sa o faca ... Asta este PSD-ul, vedeti cat de imoral este", a mai spus Blaga, dupa ce moderatorul i-a transmis ca Senatul are programata, luni, in jurul orei 17,00, sedinta de plen.

Comisia juridica a Senatului a intocmit marti un raport favorabil in cazul propunerii legislative pentru modificarea Statutului alesilor locali. Potrivit actului normativ, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul la indemnizatie pentru limita de varsta.

"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara. Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", se arata in textul propunerii legislative.

Actul normativ, semnat de 30 de deputati si senatori de la PSD, PNL si UDMR, mai prevede ca pentru mandatele incomplete indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat exercitata, care nu poate fi mai mica de doi ani.

Proiectul, care a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, va intra, impreuna cu raportul Comisiei juridice, in dezbaterea plenului Senatului, decizional in acest caz.